Україна може відмовитись від НАТО в обмін на мир з Росією - Пристайко

10:09, 14.02.2022
Україна може відмовитись від НАТО в обмін на мир з Росією - Пристайко

Вадим Пристайко зробив шокуючу заяву. (Фото з відкритих джерел)

Вадим Пристайко, посол України у Великій Британії та колишній міністр закордонних справ, у розмові з журналістом ВВС Radio 5 припустив, що Україна може погодитися відмовитися від вступу до НАТО, якщо це допоможе запобігти війні з Росією.

 

Як інформує УМ, про це повідомило BBC Radio 5 Live у понеділок. 

 

На запитання, чи Київ розглядає можливість відкласти свої плани щодо членства в НАТО, незважаючи на те, що це прописано в українській конституції, він відповів: «Ми могли б».

 

Пристайко сказав ці слова в інтерв’ю журналісту Стівену Нолану, повідомляє BBC Radio у Twitter.

 

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко сказав Стівену Нолану, що його країна може погодитися не вступати в НАТО, якщо це дозволить уникнути війни з Росією. Це означало б, що країна відмовиться від мети, записаної в її Конституції, — йдеться у повідомленні британського мовника.

 

Таке припущення Пристайко пояснив пошуками рішення кризи, пов’язаної із військовою загрозою від РФ.

 

Це перша подібна заява від українських офіційних осіб з часів Майдану (за останні вісім років). Досі ніхто з представників влади чи дипломатів не допускав відмови від курсу вступу до НАТО.

 

Запитання, яке ставить собі 40-мільйонна країна, як ми виживемо, якщо вони (Росія – УМ.) прийдуть завтра? — цитує посла BBC.

 

Згодом ведучий перепитав, чи справді посол мав на увазі, що Україна може відмовитися від вступу в НАТО?

 

Так, ви праві, це те, що записано в нашій Конституції, — заявив він. — Я зараз частково йду проти головного документа, що ми маємо. Коли я кажу це, маю на увазі, що ми гнучкі, намагаючись знайти найкращий вихід. Якщо нам доведеться пройти через якісь серйозні поступки, це те, що ми можемо зробити. Безперечно, — такою була відповідь посла.

 

Пристайко також сказав, що вступ України до НАТО не змінить суттєво безпекової ситуації для Росії.

 

Росія вже оточена країнами НАТО. Польща є членом НАТО, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Туреччина, Всі ці країни, які межують з Росією, вже є членами НАТО. Це не змінило безпекову ситуацію. Це не змінило безпеку для Росії. Тож Україна також особливо не змінить цього, — заявив дипломат.

 

Він переконаний, що Москві значно більше не подобається, що Україна може стати «чимось іншим, ніж Росія» і тоді росіяни захочуть також змінити напрям своєї країни.

 

Як повідомляла УМ, міністр оборони Великої Британії Воллес порівняв дипломатичні зусилля з метою запобігти російському вторгненню в Україну з політикою замирення Адольфа Гітлера.