У Білорусі порушили справу проти мера Дніпра Філатова через прапор

20:29, 10.02.2022
У Білорусі порушили справу проти мера Дніпра Філатова через прапор

Державний прапор Білорусі біля мерії Дніпра замінили на історичний біло-червоно-білий після скандальних заяв Лукашенка про Україну. (Фото: facebook.com/Borys Filatov)

Генеральна прокуратура Білорусі порушила кримінальну справу проти міського голови Дніпра Бориса Філатова через те, що біля будівлі мерії міста вивісили історичний біло-червоно-білий прапор замість державного прапора сусідньої країни.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила прес-служба Генпрокуратури Білорусі у четвер, 10 лютого.

 

«Генеральна прокуратура Республіки Білорусь порушила кримінальну справу стосовно міського голови Дніпра Бориса Філатова – йому інкриміновано розпалювання національної ворожнечі», - йдеться у повідомлені.

 

Зазначається, що Філатов «організував зняття національного символу Білорусі»і таким чином «знущався з історичної та культурної реліквії», «принизив національну честь і гідність білорусів».

 

Його дії в Білорусі кваліфікували за ч.2 ст.130 кримінального кодексу та направили для розслідування до слідчого комітету.

 

Мер Дніпра пояснив, що флагштоки та прапори біля будівлі держустанови встановили у рамках «бюджету участі», тобто це була ідея містян і вони самі ухвалювали рішення.

 

«У 2019 році у найпопулярнішій міській програмі партиципаторного фінансування переміг молодіжний проект «Алеї багатонаціонального міста». Так біля міськради з'явилися прапори Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Греції, Грузії, Ізраїлю, Польщі, Кореї, Литви, Німеччини та прапор кримських татар», - пояснив Філатов на своїй сторінці у Фейсбук.

 

За його словами, це була ідея містян, що об'єднала всі національні громади, які мешкають у Дніпрі.

 

«Після маніпулятивних заяв, погроз та всієї маячні, яку Олександр Григорович наговорив про Україну, прапор було замінено на біло-червоно-білий. Дніпро розлучилося з образом політичного режиму Білорусі», - акцентував мер міста в попередньому пості, 9 лютого. 

 

Також він зазначив, що відмова від символу режиму Лукашенку вкрай символічна. Адже це зробили на користь символу її національного руху Білорусі, який має столітню історію.

 

У коментарях під постом Філатова чимало білорусів висловлюють підтримку українському меру і пишуть білоруською «Дзякуй!».

 

                                                                       Борис Філатов. 

 

Як повідомляла «УМ», МЗС Словаччини вибачилося за скандал із прапором України у парламенті, який облили водою проросійські радикали з числа обранців.