МЗС Словаччини вибачилося за скандал з прапором України у парламенті

09:37, 09.02.2022
МЗС Словаччини вибачилося за скандал з прапором України у парламенті

Депутат Медвецьки взяв пляшку води і почав обливати прапор України. (Hospodárske noviny)

Міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок вибачився за поведінку депутатів парламенту, які влаштували скандал через прапор України у сесійній залі в Братиславі напередодні, у вівторок, 8 лютого.

 

Тоді один з проросійських обранців Словаччини - депутат від ультраправої Народної  партії «Наша Словаччина» Андрей Медвецьки навіть вилив воду на український стяг, який перед трибуною розгорнули його колеги на знак підтримки України.

 

Як інформує Україна молода, міністр Корчок вибачився за цей інцидент під час свого перебування в Україні з дводенним візитом.

 

"Кілька тижнів істерії та залякування людей через оборонний договір зі США перетворилися на повстання опозиції та радикалів у парламенті. Насправді важко навести різницю між ними.

 

Мені прикро і ще більше соромно, що це сталося під час моїх переговорів у Києві. Приносимо вибачення дипломатичним шляхом", — написав глава МЗС Словаччини у Facebook перед поверненням з Києва до Братислави.

 

Зауважимо, що інцидент стався коли депутати зібрались у парламенті Словаччини на позачергове засідання, на якому було заплановано затвердити оборонну угоду зі США, інформують Hospodárske noviny та інші словацькі ЗМІ.

 

Сесія парламенту почалася з того, що депутати не дозволили Генпрокурору Словаччини Марошу Жилінці виступити в парламенті. Генпрокурор мав 35 зауважень до угоди зі США і в цілому Генпрокуратура не підтримала угоду.

 

Опозиція вважає цю угоду можливою втратою суверенітету. Депутати від партій SMER, Hlas та Народної партії Наша Словаччина неодноразово блокували трибуни, зривали виступ міністра оборони Словаччини Ярослава Надя і не давали виступати представникам провладних партій та влади.

 

Потім депутати від ультраправої партії Народна партія Наша Словаччина Петер Крупа та Андрей Медвецьки заблокували трибуну і розтягнули перед мікрофоном прапор Словаччини.

 

Натомість представники партії Свобода та Солідарність (SaS) Яна Циганікова та Мирослав Жіяк розгорнули перед трибуною прапор України.

 

Після цього депутат Медвецьки взяв пляшку води і почав обливати прапор України, а потім і депутатів, які його тримали. Його колега Марек Котлеба дав ляпаса одному з депутатів, що тримали прапор, від чого в обранця навіть злетіла захисна маска.

 

 

Відтак, головуючий вже вдруге зробив вимушену перерву у засіданні. А опозиція провела багатолюдний мітинг під стінами парламенту.

 

По перерві до виступу записалося понад 30 депутатів. Було вирішено, що голосування щодо угоди буде проводитися об 11-й годині у середу, 9 лютого.

 

Ситуацію в парламенті прокоментував міністр закордонних справ Словаччини Іван Корчок. За його словами, угода зі США не тільки про безпеку Словаччини, а й про намагання завадити радикалам за підтримки опозиційних партій розвернути зовнішньополітичний напрямок країни.

 

Як нагадує Hospodárske noviny, Медвецький був двічі судимий за побиття людини і водіння в стані алкогольного сп’яніння. Його колег по партії - Марека Котлебу штрафували за продаж одягу з нацистською символікою, а Станіславу Мізіку оголошували підозру за публікацію антисемітських дописів у Facebook — але він уникнув покарання, бо його захист довів, що чоловік не вміє користуватися комп’ютером.

 

Угода зі США була підписана 3 лютого у США. Підписав її міністр оборони Словаччини Ярослав Надь та держсекретар США Ентоні Блінкен. Угоду прийняв уряд Словаччини, але її ще має затвердити Народна рада та президент Зузана Чапутова.

 

Угода дозволить Збройним силам США використовувати військові аеропорти Малацьки-Кучина та Сляч або інші узгоджені об’єкти та будівлі.

 

Парламент Словаччини – Народна рада – складається із 150 депутатів. Наразі 53 депутати належать до партії “Звичайні люди” (OĽaNO), які створили коаліцію з партією “Ми родина” (Sme Rodina), яка представлена у парламенті фракцією з 17 депутатів. Власне, спікером парламенту є представник партії Sme Rodina Борис Коллар. Забезпечує коаліційну більшість фракція ліберальної партії Свобода і солідарність (SaS), у якої 13 депутатів.

 

Як повідомляла «УМ», міністри закордонних справ країн Славковського формату вперше в історії прибули з візитом до України на цьому тижні і одразу поїхали до прифронтової зони – у Станицю Луганську.

 

Зокрема, із захисниками України спілкувалися на передовій глави МЗС Австрії, Чехії і Словаччини – Александр Шалленберг, Ян Ліпавський та Іван Корчок.