Лише Угорщина заблокувала участь України у кіберцентрі НАТО - Кулеба

19:55, 09.02.2022
Лише Угорщина заблокувала участь України у кіберцентрі НАТО - Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. (Фото: mfa.gov.ua)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що приєднання України до кіберцентру при НАТО було б вигідним не лише Україні.

 

Саме тому, він висловив жаль у зв'язку з тим, що Угорщина не підтримала це приєднання і навіть заблокувала його.

 

Як повідомляє Україна молода, про це пан Кулеба заявив на брифінгу у середу.

 

«Напередодні Нового року у нас була активна телефонна та смс-дипломатія з Петером (Сійярто, міністром закордонних справ Угорщини – Ред.) саме з цього питання, питання кіберцентру НАТО. Мені дуже шкода, що зрештою Угорщина залишилася цією єдиною країною, яка не підтримала це рішення, тому що насправді це вигідно всім нам, не лише Україні, тому що кібербезпека стосується кожного», - сказав міністр закордонних справ.

 

Він нагадав, що раніше обговорювався можливий візит очільника МЗС Угорщини до України.

 

Втім, станом на зараз запитів від угорської сторони на проведення візиту Сійярто до України немає.

 

"Але моє запрошення для нього залишається чинним, тому що я у грудні минулого року запросив усіх міністрів закордонних справ країн ЄС відвідати Україну саме в січні та лютому. Якщо він вирішить приїхати, я із задоволенням з ним зустрінуся", - наголосив Кулеба.

 

Серед іншого пан Кулеба додав, відповідаючи на інше питання, що у законодавстві Німеччини немає жодних юридичних заборон на постачання зброї Україні, тому це питання політичне.

 

“Я чесно сказав: Анналена, ваша позиція є несправедливою. І друге, ми проаналізували всю вашу нормативну базу, і немає жодних юридичних заборон на постачання зброї Україні, тому це політичне рішення. Якщо це суто політичне рішення, значить, воно може бути принаймні частково модифіковане. З цим Анналена поїхала назад”, - поінформував Кулеба про зустріч із міністром закордонних справ Анналеною Бербок під час її візиту до України.

 

Міністр зауважив, що питання постачання зброї Україні є надзвичайно складним і що новий німецький уряд перебуває під серйозним внутрішнім і зовнішнім тиском щодо цієї позиції.

 

Як повідомляла «УМ», на початку лютого стало відомо, що Угорщина заблокувала приєднання України до Об'єднаного центру передових технологій з кібероборони НАТО (CCDCOE).

 

Правила дозволяють державам НАТО повернутися до розгляду заявки Києва, тому не виключено, що з огляду на цьогорічні російські кібератаки на Україну інші члени Альянсу переконають Будапешт переглянути свою позицію.

 

У січні глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт незадоволений ситуацією із правами етнічних угорців в Україні і тому продовжить блокування євроатлантичних прагнень Києва.