Міністри Славковського формату в Станиці Луганській висловили солідарність з Україною, фото

00:12, 08.02.2022
Міністри Славковського формату в Станиці Луганській висловили солідарність з Україною, фото

Міністри закордонних справ країн Славковського формату відвідали пункт пропуску "Станиця Луганська". (facebook.com/Aussenministerium/ twitter.com/JanLipavsky)

Міністри закордонних справ країн Славковського формату вперше в історії прибули з візитом до України в понеділок і одразу поїхали до прифронтової зони – у Станицю Луганську.

 

Зокрема, із захисниками України спілкувалися на передовій глави МЗС Австрії, Чехії і Словаччини – Александр Шалленберг, Ян Ліпавський та Іван Корчок.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє посольство Австрії в Україні, а також окремі міністри трьох країн Славковського формату у Twitter.

 

Зазначається, що цей візит трьох європейських дипломатів до України є сигналом  центральноєвропейської солідарності.

 

«На сході міністри закордонних справ країн Славковського формату відвідали пункт пропуску "Станиця Луганська" на лінії розмежування між урядовими військами України та сепаратистами. Там міністри ознайомились з поточною безпековою та гуманітарною ситуацією», - повідомляє посольство Австрії.

 

                                                                       Александр Шалленберг.

 

«Незважаючи на те, що Австрія є нейтральною державою, ми не схвалюємо насильство. Коли мова йде про територіальну цілісність суверенної держави, ми ніколи не будемо мовчати, але завжди будемо рішуче за неї стояти», - заявив пан Шалленберг.

 

 

Тоді як глава МЗС Чехії Ліпавський написав у Twitter:

 

«Україна обрала європейський та західний шлях і в наших інтересах також захищати принцип цілісності, порушенням якого Україна стурбована через російську агресію з 2014 року».

 

                                                                                 Ян Ліпавський (в центрі). 

 

 Міністр додав, що разом із колегами висловив Україні підтримку безпосередньо на кордоні області, контрольованої луганськими сепаратистами.

 

Європейські міністри, вдягнені у бронежилети і шоломи, також поспілкувалися із  командувачем Об’єднаних сил Олександром Павлюком та головою Луганської ОДА Сергієм Гайдаєм.

 

 

Крім цього, міністрам з гелікоптера показали територію уздовж лінії зіткнення.

 

Наприкінці поїздки глава чеської дипломатії передав військовим ЗСУ гуманітарну допомогу: 500 так званих «травматичних наборів».

 

Після поїздки на схід міністри проведуть переговори з українським колегою Дмитром Кулебою.

 

 

Як повідомляла «УМ», Славковський формат був заснований прем'єр-міністрами Чехії та Словаччини і канцлером Австрії у м. Славков (Чехія) 29 січня 2015 року.

 

У рамках об'єднання Чехія, Австрія та Словаччина зміцнюють взаємодію в політичній, економічній, культурній та гуманітарній сферах. Головування відбувається на щорічній ротаційній основі (з 1 липня до 30 червня). Нині головує Чехія.