Росія не отримає від Заходу «гарантій безпеки» щодо НАТО - Кулеба

17:09, 11.01.2022
Росія не отримає від Заходу «гарантій безпеки» щодо НАТО - Кулеба

Дмитро Кулеба прокоментував переговори щодо "гарантій безпеки" між Росією і США. (facebook.com/UkraineMFA)

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував переговори щодо "гарантій безпеки" між Росією і США, які відбулися у Женеві напередодні, в понеділок, 10 січня.

 

На його думку, американська делегація дала зрозуміти росіянам, що Москва не має права голосу в питанні членства України в НАТО, а відмова від розширення Альянсу на схід стала б стратегічною поразкою.

 

Як передає Україна молода, про це пан Кулеба сказав у коментарі виданню "РБК-Україна" у вівторок.

 

За його словами, докладні висновки ще рано робити, оскільки ще будуть переговори в рамках засідань Ради Росія-НАТО та Постійної ради ОБСЄ.

 

"У той же час, загальна картина вже вимальовується. Російська Федерація ініціювала переговори про так звані "гарантії безпеки", щоб максимально підвищити ставки, висуваючи заздалегідь неприйнятні вимоги", – зазначив мінстр.

 

Український дипломат підкреслив, що цинізм ситуації в тому, що Росія хоче гарантії безпеки в той час, коли її армія "брязкає зброєю" біля українського кордону, тримає в заручниках Крим і воює на Донбасі.

 

Крім того, російські спецслужби підривають безпеку на кордоні Білорусі з Польщею та Литвою, а поставки газу перетворюються на інструмент зовнішньої політики

 

«Росія не має права голосу з питання членства України в НАТО. Це «червона» лінія, яку не перетне ані Україна, ані наші партнери. Колективний Захід не піде на надання Росії «юридичних гарантій» про нерозширення Альянсу на схід, оскільки це стало б його стратегічною поразкою», - переконаний Дмитро Кулеба.

 

Глава МЗС України також зазначив, що Росії в Женеві послали сигнал про те, що не буде ніяких домовленостей по Україні без України.

 

«Україна займає принципову позицію: скільки б разів не ходили по колу російські дипломати, лінія старту для обговорення гарантій безпеки на євроатлантичному просторі повинна починатися з деескалації Росією безпекової ситуації поблизу українського кордону і виходу Росії з Донбасу і Криму. Радий бачити, що наша наполеглива робота дає результат: серед партнерів зростає розуміння, що безпека євроатлантичного простору неможлива, поки Україна в небезпеці», – сказав міністр.

 

Як повідомляла «УМ», 10 січня у Женеві розпочалась серія переговорів щодо безпекових ультиматумів Кремля.

 

На переговорах з делегацією США Росія висунула принципові умови, без яких вважає прогрес в інших питаннях малоймовірним. Усі вони стосуються так званих "гарантій безпеки" та діяльності Альянсу на території країн-членів, які приєдналися до НАТО після 1997 року.

 

Глава делегації США Венді Шерман після переговорів заявила, що Сполучені Штати відкидають безпекові пропозиції Росії, включаючи вимоги не приймати Україну до НАТО.