Фінляндія не відмовиться від вступу до НАТО

18:08, 02.01.2022
Фінляндія не відмовиться від вступу до НАТО

Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін. (GETTY IMAGES)

Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявляє, що її країна «поважає свій суверенітет» і не має наміру відмовлятися від можливості подати заявку на вступ до військового альянсу.

 

Як передає Україна молода, про це пані Марін заявила у новорічному зверненні до громадян, інформує місцевий телеканал Yle в неділю, 2 січня.

 

«Ми зберігаємо можливість подати заявку на вступ до НАТО. Ми повинні дорожити цією свободою вибору та зберігати її, тому що вона стосується права кожної країни приймати власні рішення у сфері безпеки. Це одна з основ європейської безпеки, закріплена в Принципах ОБСЄ. Ми показали, що вчимося на минулому», - наголосила прем'єр-міністр Фінляндії.

 

Санна Марін також наголосила, що Фінляндія активізує оборонну співпрацю з Євросоюзом.

 

Зауважимо, що президент Фінляндії Саулі Ніїностіо у новорічному зверненні також згадував вступ до НАТО. При цьому, він заявив, що країна готова підтримувати зусилля щодо продовження діалогу з Росією.

 

Політику Фінляндії в галузі зовнішньої та внутрішньої безпеки Ніїностіо назвав стабільною і заявив, що країна залишає за собою можливість вступу до НАТО, "якщо вирішить так само".

 

Наприкінці минулого року, коментуючи відносини між США та Росією, Ніїностіо зауважував, що у розмові з президентом Росії Володимиром Путіним заявив, що Фінляндія поважає свій суверенітет і не збирається відмовлятися від можливості подати заявку на вступ до НАТО, якщо це буде актуально.

 

Як повідомляла «УМ», на початку грудня Путін заявив, що Росія потребує юридичних гарантій нерозширення НАТО на схід.

 

Про це також йшлося під час телефонної розмови Путіна і Байдена 30 грудня.