Путін погрожує Байдену повним розривом відносин у разі запровадження санкцій

02:19, 31.12.2021
Путін погрожує Байдену повним розривом відносин у разі запровадження санкцій

Джо Байден під час розмови з Володимиром Путіним. (facebook.com/WhiteHouse)

Друга телефонна розмова у грудні президента США Джо Байдена і президента РФ Володимира Путіна тривала менше години і завершилася близько опівночі з четверга на п’ятницю за київським часом. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють у Білому домі та у Кремлі.

 

Як зазначають у Білому домі, президент США Джо Байден "дав зрозуміти, що Сполучені Штати та їх союзники та партнери дадуть рішучу відповідь, якщо Росія вторгнеться в Україну".

 

Відтак, пан Байден закликав Росію до деескалації напруженості з Україною.

 

Президент США висловив підтримку дипломатичним переговорам у двосторонньому і багатосторонньому форматах, у тому числі діалогу зі стратегічної стабільності США-РФ, у Раді НАТО-Росія, а також ОБСЄ, які пройдуть 10-13 січня.

 

Господар Білого дому повторив, що істотний прогрес у цих діалогах може відбутися лише в умовах деескалації, а не ескалації.

 

Тоді як у Кремлі повідомляють, що президент Росії Володимир Путін сказав під час розмови з президентом США Джо Байденом, що санкції проти РФ можуть призвести до розриву відносин між країнами.

 

Зокрема помічник Путіна Юрій Ушаков сказав після розмов президентів російським ЗМІ:

 

«Байден згадав, що у разі продовження ескалації вздовж українського кордону західні країни зроблять масштабні санкції по лінії економічної, фінансової та військової сфер.

 

Але наш президент одразу ж відреагував на це: якщо все-таки Захід наважиться за тих чи інших умов запровадити згадані безпрецедентні санкції, то все це може призвести до повного розриву відносин між нашими країнами. І буде завдано серйозної шкоди відносинам Росії із Заходом взагалі».

 

Пан Ушаков додав, що такі санкції призведуть до серйозних наслідків, і Росія сподівається, що цього не буде.

 

За його словами, Путін під час бесіди особливо наголошував, що нащадки оцінять це як величезну помилку.

 

«Таких помилок уже чимало зроблено за останні 30 років, тому бажано у цій ситуації таких помилок більше не робити», - додав помічник Путіна.

 

Як повідомляла «УМ», переговори між США і Росією, яка висунула вимогу не приймати Україну в НАТО, плануються 10 січня.

 

Також очікується, що представники Москви і НАТО зустрінуться 12 січня, а Росія та Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), до якої входять Сполучені Штати, зустрінуться 13 січня.

 

Держсекретар США Ентоні Блінкен провів розмову з президентом України Володимиром Зеленським у середу, вони обговорили поточну напруженість і майбутні переговори США-РФ.

 

Раніше Байден і Путін 7 грудня провели віртуальні переговори, вони спілкувались понад дві години. Основною темою було нарощування російських військ на кордоні з Україною.