Росія закликала США примусити Україну до прямих перемовин з ватажками ОРДЛО

17:23, 02.01.2022
Росія закликала США примусити Україну до прямих перемовин з ватажками ОРДЛО

Заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко (Фото: МИД РФ)

Заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко навів офіційну позицію Кремля щодо Донбасу: мовляв, ситуацію тут «заганяють у глухий кут» дії офіційного Києва.

 

Зокрема, йдеться про «приписування Росії зобов’язань по «Мінську».

 

За його словами, офіційна Москва закликає США вплинути на Україну і примусити її вести прямі перемовини з бойовиками ОРДЛО.

 

Як передає Україна молода, про це Руденко сказав в інтерв’ю ТАСС, оприлюдненому у вівторок.

 

Російський дипломат вкотре озвучив позицію Кремля, що РФ нібито не бере участі в конфлікті на Донбасі.

 

«Водночас відкритим залишається питання, як просуватися у напрямку повного виконання підтриманих Вашингтоном Мінських угод на фоні категоричної відмови України від імплементації їх іншого наріжного становища - підтримання прямого діалогу Києва з Донецьком і Луганськом», - заявив заступник міністра. .

 

Пан Руденко ще й пригрозив, що позиція Києва не вести прямі перемовини з бойовиками «на невизначений термін віддаляє перспективи відновлення миру та безпеки на Донбасі».

 

«Розраховуємо, що Сполучені Штати вплинуть на підходи Києва, змусивши його дотримуватися Мінських зобов'язань», — сказав заступник Лаврова.

 

І додав, що Росія готова працювати зі Сполученими Штатами щодо Донбасу в будь-якому форматі.

 

Як повідомляла «УМ», президент України Володимир Зеленський заявляв, що Україна розглядає декілька моделей залучення США до участі в «нормандському форматі» щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

 

Нагадаємо, що Україна не вважає ватажків так званих "ЛНР" та "ДНР" самостійними фігурами, тому на переговори з ними не піде. Росія ж, у свою чергу, хоче зняти з себе відповідальність за розв'язану на Донбасі війну, тому всіма способами намагається легітимізувати своїх ставлеників з ОРДЛО як "представників Донбасу".

 

Днями міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Росія буде захищати росіян, яких нібито дуже багато мешкає на сході України.