Україна має взяти участь у саміті НАТО в Мадриді – Зеленський

21:08, 21.12.2021
Україна має взяти участь у саміті НАТО в Мадриді – Зеленський

Зеленський під час спілкування зі ЗМІ в межах конференції послів України «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави». (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський наголошує, що Україна обов’язково має бути присутньою в тому чи іншому форматі на саміті НАТО в Мадриді у червні 2022 року.

 

За його словами, керівництво держави зараз працює над цим питанням.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський заявив під час спілкування зі ЗМІ в межах конференції послів України «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави» у державній резиденції «Синьогора» в селі Гута Івано-Франківської області у вівторок.

 

«Ми вважаємо, принаймні ставили таке завдання і проговорювали це з генеральним секретарем (НАТО — ред.) і за лаштунками, скажімо так, враховуючи деякі стосунки з деякими лідерами, обговорюємо участь України на саміті НАТО в Мадриді в 2022 році», - наводить слова глави держави Офіс президента.

 

Зеленський додав, що саме на саміті НАТО 29-30 червня Україна може отримати сигнал щодо свого членства у Альянсі

 

На його думку, для української сторони найголовніше, щоб Україна там була присутня “в тому чи іншому виді", а також щоб у 2022 році ми мали "конкретну перспективу з датами, коли нас бачать чи впродовж якого терміну нас бачать рівноправним членом Альянсу".

 

 

Коментуючи ситуацію на Донбасі президент сказав, що Україна пропонує кроки для активізації мирного врегулювання на Донбасі й готова до перемовин у різних форматах.

 

«Не знаю, як Росія, але ми точно очікуємо, що буде враховано три наші ініціативи – зрозумілі питання, до яких, я вважаю, всі готові: щодо припинення вогню (там є деякі деталі щодо верифікації режиму припинення вогню)… Щодо відкриття КПВВ – це друге питання. Я не бачу, в чому там проблема, треба тільки бажання однієї сторони. І обмін – також треба бажання», – сказав Володимир Зеленський.

 

Він також вкотре зробив акцент на тому, що готовий до прямих перемовин з президентом РФ в будь-якому форматі. За його словами, Україна навіть запропонувала десять кроків, які можна виконати із залученням держав – учасниць Нормандського формату та США.

 

Як повідомляла «УМ», раніше президент Зеленський на спільній з генсеком НАТО  Столтенбергом пресконференції заявив, що євроатлантичний курс України залишається незмінним, і він вбачає вікно можливостей у наступному саміті НАТО в Мадриді.