Німеччина і Литва не дозволять Кремлю вказівки щодо політики країн НАТО

16:49, 19.12.2021
Німеччина і Литва не дозволять Кремлю вказівки щодо політики країн НАТО

Міністри оборони Німеччини і Литви - Крістіне Лабрехт і Арвідас Анушаускас під час спільного брифінгу. (www.lrt.lt)

Міністри оборони Німеччини і Литви - Крістіне Лабрехт і Арвідас Анушаускас обурені вимогами офіційної Москви щодо так званих "гарантій безпеки" до країн Північноатлантичного Альянсу.

 

На думку міністрів, Росії не можна дозволяти вказувати партнерам НАТО, як їм будувати свою політику. Також не припустимим є намір Кремля організовувати поділ Європи на "сфери впливу".

 

Як передає Україна молода, про це міністри оборони заявили на спільному брифінгу у Литві, повідомляє литовський мовник LRT у неділю.

 

Зокрема, новопризначена міністерка оборони Німеччини Крістіне Лабрехт під час свого першого закордонного візиту саме до Литви заявила:

 

«Ми повинні чітко дати зрозуміти, що Росія не має права розповідати партнерам НАТО, як їм поводитися. Це питання взагалі не підлягає обговоренню».

 

Тоді як міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас наголосив, що Росії не можна дозволяти проводити нові "червоні лінії".

 

"Не можна ділити Європу на сфери впливу, і не можна перешкоджати країнам обирати свою безпекову орієнтацію", - сказав він.

 

На його думку, Росія намагається внести розкол у НАТО, послабити захист Альянсу на східному фланзі та покласти край присутності США у Європі.

 

«Такі вимоги - неприйнятні, якщо ми дбаємо про безпеку своїх держав», - вважає пан  Анушаускас.

 

 

Під час візиту міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт також запропонувала  погрожувати санкціями найвищому керівництву РФ, щоб стримати її від ескалації.

 

На запитання литовських журналістів про те, як вона оцінює нарощування Росією сил біля кордонів України, пані Ламбрехт відповіла:

 

«Я з великою тривогою спостерігаю за тим, що відбувається. Я дуже добре розумію побоювання українців. Саме тому моя перша поїздка у неділю - до Литви, сил швидкого реагування НАТО, щоб скласти враження, як солдати бачать ситуацію у регіоні. Очевидно, що агресором є Росія. Ми повинні зробити усе можливе, щоб зупинити ескалацію, включно з погрозою жорстких санкцій».

 

Втім, міністерка не дала прямої відповіді, чи російський газопровід "Північний потік-2" також міг би увійти до такого списку санкцій:

 

«Ми маємо задіяти увесь наявний інструментарій. Вже зараз варто "цілитися" санкціями на Путіна і його найближче оточення. Відповідальні  за агресію мають відчути наслідки особисто для себе. Наприклад, щоб вони не могли полетіти до Парижа за покупками на Єлисейських полях».

 

На запитання про потенційне розміщення в Україні німецьких військових для стримування Росії від вторгнення вона відповіла, що зараз в НАТО хочуть діяти через інші важелі тиску.

 

Зокрема, «вичерпати усі способи дипломатичних і економічних санкцій», а всі подальші крокитісно координувати між членами Альянсу.

 

Як повідомлла "УМ", офіційна Москва вже ледь не ультимативно вимагає від країн НАТО пристати на їхню пропозицію щодо «гарантій безпеки», які включають і відмову приймати до Північноатлантичного альянсу Україну і Грузію.
 
Мовляв, у Заходу є лише два варіанти дій щодо пропозицій РФ про «гарантії безпеки»: сприймати їх серйозно, або мати справу з «військово-технічною альтернативою».