Уряд Шольца вимагатиме від РФ звільнити окуповані території України – Посол Мельник

17:46, 11.12.2021
Уряд Шольца вимагатиме від РФ звільнити окуповані території України – Посол Мельник

Олаф Шольц вважає захист безпеки та суверенітету України найнагальнішим питанням європейського порядку денного. (nato.int)

Посол України в Німеччині Андрій Мельник вважає, що новообраний уряд на чолі з канцлером Олафом Шольцем приділятиме значно більшої уваги українському питанню, а для Росії вже підготував ультиматум.

 

За його словами, уряд Шольца багато акцентів буде розставляти по-новому: зокрема,  це сзасвідчує коаліційний договір, який виглядає для України доволі амбітним

 

Як інформує Україна молода, про це Андрій Мельник розповів в інтерв'ю ZN.UA.

 

«Ми у Берліні, вся наша дипломатична служба, долучилися до цього результату: Україні в коаліційній угоді приділено одне з центральних місць. Зокрема, уряд Олафа Шольца в документі прямо вимагає від Росії майже ультимативною мовою (і це також новинка) звільнити Крим і окуповані території на Сході.

 

Ми, звісно, вітаємо такий проактивний анонсований курс щодо Росії і України, але все ж таки ми будемо оцінювати нову коаліцію не тільки і не стільки за жорсткістю заяв і закликів, скільки за конкретними кроками реальної підтримки Києва, які будуть за ними слідувати», - сказав український дипломат.

 

Він також наголосив, що також не варто забувати історичні чинники:

 

«Хоча коаліційна угода, порівняно з попередньою, є набагато більш наступальною стосовно Москви і путінського режиму, але Росія була і залишається для німецького істеблішменту і суспільства одним з головних гравців на світовій арені. Це ставлення має дуже глибоке історичне коріння».

 

Пан Мельник додав, що досі надважливе значення відіграє відповідальність Берліну за злочини нацизму під час німецької окупації.

 

"Але, на жаль, і дотепер у свідомості більшості німецької громадськості ця відповідальність асоціюється з так званим моральним боргом значною мірою саме перед російським народом.

 

Однак попри всі наші зусилля останніх років домогтися такого ж підходу стосовно України, яка разом з Білоруссю понесла найбільші і людські, і матеріальні жертви під час гітлерівського вторгнення, такого ж відчуття історичної вини в німецькому суспільстві щодо жертв українського народу досі не існує», - наголосив посол.

 

За його словами, для України це є велика політична перешкода, бо росіяни дуже активно при будь-якій можливості використовують цей історичний фактор для досягнення більш поблажливого ставлення з боку Берліну до нинішнього агресивного курсу Росії.

 

«Тож наше завдання – і дипломатії, і вітчизняної громадськості, і наукового та експертного середовища – слід кардинально змінити ці фундаментальні акценти, що є в підсвідомості кожного німця. У нас вже є чималий прогрес на шляху історичного визнання України, зокрема нам вдалося включити відповідні тези і в нову коаліційну угоду, але цього ще замало, щоб говорити про серйозні зрушення у світогляді. Україна досі відсутня у німецьких шкільних підручниках. Це справжня ганьба» - зазначив Андрій Мельник.

 

Як повідомляла «УМ», під час свого візиту до Брюсселю напередодні новообраний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про захист безпеки та суверенітету України. Мовляв, це є найнагальнішим питанням європейського порядку денного.