День Гідності та Свободи: Євросоюз і США вітають українців

12:09, 21.11.2021
День Гідності та Свободи: Євросоюз і США вітають українців

Архівне фото з музею: Євромайдан у лютому 2014 року. (facebook.com/maidanmuseum.org)

Іноземні дипломати країн ЄС, Великої Британії і США привітали українців від імені урядів своїх держав із Днем Гідності та Свободи у неділю, 21 листопада.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідні привітання розміщенні на сторінках дипломатичних представництв країн Заходу в соцмережах.

 

Зокрема, Євросоюз визнає європейські прагнення України і вшановує всіх, хто боровся за них.

 

Так, на сторінці представництва ЄС в Україні у Твіттері, зазначається:

 

«Сьогодні, у День гідності та свободи, Україна відзначає історичні події – втілення високих прагнень українців до демократії та свобод, коли Євромайдан став віховим моментом розбудови нації. ЄС визнає європейські прагнення України і вшановує всіх тих, хто боровся за них».

 

Тоді як у посольстві США в Україні наголошують, що Сполучені Штати залишатимуться стійким партнером України на шляху до євроатлантичної інтеграції та в боротьбі у разі намагань порушити волю українського народу.

 

«Вісім років тому звичайні громадяни вийшли на київський Майдан заради мрії бачити Україну частиною об’єднаної, вільної та мирної Європи. США залишатимуться стійким партнером України на її шляху до євроатлантичної інтеграції та в її протистоянні тим, хто намагається порушити волю українського народу», - зазначила тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін.

 

Водночас, посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс запевняє у підтримці розбудови та захисту демократичної України.

 

«Сьогодні Україна відзначає День гідності та свободи. Обидві цінності є основоположними для кожного українця, і за них варто боротися. Велика Британія поділяє ці цінності та пишається тим, що є другом і партнером України у розбудові та захисті вільної й демократичної країни”, - підкреслила британська дипломатка.

 

Зауважимо, що у День Гідності та Свободи по всій Україні відбуваються меморіальні заходи – молебні, покладання квітів, у церквах служитимуть панахиди.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський ушанував пам’ять загиблих активістів Євромайдану  і встановив лампадку до хреста на Алеї Героїв Небесної Сотні у Києві.

 

Нагадаємо, День Гідності та Свободи відзначається в Україні щороку 21 листопада на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції (початок 22 листопада 2004 року) та Революції Гідності (акція студентів та громадських активістів розпочалася 21 листопада 2013 року).