Зеленський ушанував пам’ять Героїв Небесної Сотні

10:48, 21.11.2021
Зеленський ушанував пам’ять Героїв Небесної Сотні

Глава держави встановив лампадку до хреста на Алеї Героїв Небесної Сотні у Києві. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський ушанував пам’ять загиблих активістів Євромайдану  в День Гідності та Свободи у неділю, 21 листопада.

 

Глава держави встановив лампадку до хреста на Алеї Героїв Небесної Сотні у Києві.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Офіс президента.

 

У церемонії також взяли участь голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

 

Після встановлення лампадок присутні вшанували пам'ять полеглих активістів хвилиною мовчання.

 

Також президент звернувся до українців з нагоди Дня гідності і свободи у відеозверненні.

 

«Ми прекрасний, сильний, сміливий, розумний, талановитий народ. Непереможний. Саме тому, що ми маємо гідність. Для нас рабство – приниження. Втрата свободи – це втрата честі. Втрата честі – це втрата серця. Втрата серця – це втрата душі. А втрата душі для нас – це втрата життя. Тому ми готові боротися ціною власного життя»,- зазначив Зеленський.

 

Глава держави зауважив, що нинішній день показує, що для українців гідність і свобода – це свято, це наше повітря: «Коли хтось вирішує перекрити нам повітря – ось тоді буває занадто гучно. Коли влада не чує український народ – тоді буває занадто гучно».

 

Президент вважає, що український народ вільний творити майбутнє і має пишатися цим, та наголосив, що ми вже заплатили й продовжуємо платити за свободу велику ціну.

 

«Ніколи не забудемо всіх, хто віддав за Україну своє життя. І ніколи не пробачимо всім, хто позбавив їх життя і хотів позбавити нас волі. Але головне, що це нікому не вдалось і ніколи не вдасться», - відзначив він.

 

І згадав слова полонених Росією українських моряків, які у російській тюрмі сміялися та жартували і «довели, що на чужині, в полоні, у в'язниці можна бути вільною людиною».

 

Глава держави згадав імена українців, які боролися за гідність і свободу, зокрема, Василя Стуса, який публічно висловився проти хвилі арештів творчих людей на прем’єрі фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», священника Омеляна Ковча, який рятував євреїв у Голокост, режисера Леоніда Бикова, який не поступився принципами, й за це для зйомок стрічки «В бой идут одни старики» йому дали не кольорову, а чорно-білу плівку.

 

Також президент відзначив роль і внесок усіх, хто стояв на Майдані, на барикадах, на граніті у 1990-му, у 2004-му і 2014-му роках, і тих, хто потім зустрівся в окопах на сході України, захищаючи її.

 

«Всі. Різні. Але українці й українки. Захисники й захисниці. Всі, xто знає: треба бути гідним, а не здаватись. Бо здаватись українці не звикли. Тому що мають гідність. А тому – свободу!», - наголосив Зеленський.

 

 

Нагадаємо, День Гідності та Свободи відзначається в Україні щороку 21 листопада на честь початку двох революцій: Помаранчевої революції (початок 22 листопада 2004 року) та Революції Гідності (акція студентів та громадських активістів розпочалася 21 листопада 2013 року).

 

Як повідомляла "УМ", днями ДБР завершила досудове розслідування злочинів режиму Януковича щодо учасників Євромайдану.