Вагнергейт: Василь Бурба розповів деталі перенесення спецоперації і згадав «крота»

07:16, 20.11.2021
Вагнергейт: Василь Бурба розповів деталі перенесення спецоперації і згадав «крота»

Василь Бурба публічно повідомив про окремі деталі спецоперації заради безпеки своїх колишніх підлеглих. (Скріншот відео)

Колишній голова Головного управління розвідки Василь Бурба вперше публічно розповів деталі перенесення і наступного провалу спецоперації українських спецслужб по затриманню бойовиків ПВК «Вагнера» в Україні.

 

За його словами, саме глава Офісу президента Андрій Єрмак від імені Верховного головнокомандувача Володимира Зеленського повідомив про перенесення спецоперації, яка перебувала на фінальній стадії.

 

Сталося це 23 липня 2020 року в робочому кабінеті Єрмака на другому поверсі. Перед тим Бурбу та іншого доповідача про спецоперацію – заступника голови СБУ Руслана Баранецького не пустили до кабінету глави держави на четвертому поверсі.

 

Як повідомляє Україна молода, про це Василь Бурба розповів у програмі  "Свобода слова Савіка Шустера".

 

При цьому, на прямий ефір ексголова ГУР прийти не зміг, оскільки саме на цей час його несподівано викликали на допит у СБУ. Тож пан Бурба приїхав на програму раніше і дав інтерв’ю Шустеру, яке потім було продемонстровано учасникам програми і глядачам.

 

Показово, що жоден із запрошених на програму представників влади не прийшов, хоча усі попередні ефіри чимало посадовців уряду і нардепів від «слуг» ніколи не пропускали.

 

Пан Бурба пояснив чому він змушений був підкоритися вказівці Єрмака про перенесення операції: «У зв’язку з тим, що він був делегований президентом, я отримав вказівку щодо перенесення фінального етапу. Я отримав відповідь, що це вказівка президента, тобто, особа, яка була делегована й перед цим була присутня, повідомила, що це команда президента».

 

І уточнив, що він та Баранецький не могли не послухати Єрмака, оскільки той був присутній на усіх звітах. До того ж розвідка без схвалення самого Зеленського не могла б завершити операцію.

 

На його думку, перенести спецоперацію вже не можна було і це одна з причин провалу спецоперації.

 

Загалом він назвав три причини провалу операції по затримання бойовиків: «Це провал. Які причини провалу? Перша причина – у нас є «кріт», який працює на Росію. Друга причина провалу – наша погана підготовка. Третя причина – хороша робота контррозвідки Білорусі».

 

Коментуючи ці версії, Бурба заявив, що він схиляється до першої причини провалу спецоперації:

 

«На свій досвід можу сказати, що цей провал стався завдяки людям, які перебувають у владних кабінетах. Вони, на мою думку, зливають, передають інформацію ворогу».

 

За словами колишнього керівника військової розвідки він вирішив публічно повідомити про окремі деталі спецоперації заради безпеки своїх колишніх підлеглих, які готували операцію, а потім були звільнені із ЗСУ і навіть позбавлені документів прикриття.

 

«Цей провал операції – це тільки ланцюжок тих провалів, які відбуваються за останній час. Людей звільняють, у людей забирають документи прикриття. Командирів груп в липні стріляють у Києві. Тобто, це ланцюг. І мало слідство за рік відповідати: у нас є кріт чи немає?», - сказав Василь Бурба.

 

І додав, що колишні розвідники, які довірилися йому, нині перебувають у небезпеці, «під прямим прицілом російських спецслужб, які зухвало діють».

 

Показово, що на Банковій доволі специфічно пояснили небажання Зеленського, Єрмака та інших «слуг» пояснити свою позицію у прямому ефірі.

 

Зокрема, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що представники влади не пішли в ефір щодо "вагнерівців", бо то маніпулятивне олігархічне телебачення, а запрошення туди – фейк та хайп.

 

«Виклик на телевізійний килим до олігарха – це, звісно, дуже гучно. Але смішно. Президент, керівник Офісу Президента та будь-яка інша посадова особа за вказівкою олігарха бігати ефірами не будуть. Ці часи вже закінчилися», - каже пан Подоляк.

 

Як повідомляла «УМ», в розслідуванні Bellingcat та The Insider  пояснюється, що Єрмак переніс проведення спецоперації щодо "вагнерівців", аби не зірвати домовленості з Росією щодо перемир’я на Донбасі.

 

Пізніше нові документи щодо Вагнергейту, які підтверджують брехню посадовців про спецоперацію, оприлюднила журналістка Яніна Соколова.

 

Після чого ДБР почало розслідувати витік цієї інформації зі спецслужб, а на Банковій звинуватили журналістку в завданні шкоди репутації України.