Вагнергейт: на Банковій вигороджують главу офісу президента Андрія Єрмака

19.11.2021
Вагнергейт: на Банковій вигороджують главу офісу президента Андрія Єрмака

На Банковій божаться, що Андрій Єрмак (ліворуч) не впливає на розвідку. (Фото Офісу президента)

«Єрмак розвідкою не керує!» — так стисло можна передати реакцію Банкової на оприлюднення першої частини розслідування журналістами видань Bellingcat та The Insider про те, чому затримання терористів-«вагнерівців» українськими спецслужбами так і не відбулося.


За даними джерел міжнародної групи розслідувачів, глава офісу президента Андрій Єрмак переніс проведення спецоперації щодо «вагнерівців» у липні 2020 року, аби не зірвати домовленості з Росією щодо перемир’я на Донбасі, яке мало розпочатися 27 липня.


 Зазначається, що тодішній голова ГУР Василь Бурба та заступник директора СБУ Руслан Баранецький не змогли доповісти президенту Зеленському про фінальну стадію спецоперації, бо той був зайнятий. Із офіцерами зустрівся саме Єрмак, який «запропонував їм відкласти проведення спецоперації на тиждень».


Показово, що і Зеленський, і Єрмак проігнорували численні питання Bellingcat про перенесення спецоперації. Також розслідувачі не можуть підтвердити, чи дійсно була така розмова в ОПУ, і посилаються на слова опитаних ними колишніх оперативників ГУР Міноборони.

 

На думку останніх, однією з причин зриву операції могло стати упереджене ставлення Банкової до Бурби, адже «тріумфальне завершення настільки значущої спецоперації зробило б його героєм в очах широкого загалу і додало б йому політичної ваги».


І хоча після зриву спецоперації Бурба запропонував усім «посвяченим» (крім президента) пройти тест на детекторі брехні, щоб з’ясувати, чи не просочилася інформація до білорусів, його одразу усунули від виконання своїх обов’язків.


Водночас радник глави офісу президента Михайло Подоляк спростовує інформацію джерел Bellingcat про роль Єрмака у зриві спецоперації і радить українським журналістам краще перекладати матеріали розслідувачів з англійської.


«Bellingcat коректно вказує, що не може незалежно верифікувати частину ключових повідомлень, які подає у тексті. Тобто ці повідомлення базуються лише на словах певних відставників... Слова — це завжди тільки слова. Прозвучати може все, що завгодно, і ми були свідками десятків таких «фантазій про розвідку», які озвучувались в Україні та в Росії впродовж більш ніж півтора року», — вигороджує свого керівника пан Подоляк.


І додає, що «Єрмак ніколи і за жодних обставин не міг навіть пробувати керувати розвідкою». Мовляв, це неможливо «з точки зору посадових обов’язків Єрмака», ще й керівники розвідки нібито «просто не можуть сприймати накази чи розпорядження від невідповідних осіб».


На публікацію звіту Bellingcat відреагувала і генпрокурорка Ірина Венедіктова: «Усі матеріали, які проводять журналісти, нами завжди ретельно вивчаються, завжди долучаються до справи. Тому — вивчатимуться, долучатимуться».


І нагадала, що кримінальні провадження щодо «вагнергейту» було відкрито кількома правоохоронними органами. Вже потім їх об’єднали і передали до ДБР.