ДБР перевіряє джерела витоку документів спецслужб у «справі вагнерівців»

11:57, 19.11.2021
ДБР перевіряє джерела витоку документів спецслужб у «справі вагнерівців»

У ДБР шукають тих, хто злив таємну інформацію журналістці Яніні Соколовій, а не тих, хто зірвав спецоперацію. (facebook.com/yanina.sokolova)

Слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань перевіряють джерела витоку документів щодо діяльності спецслужб, які оприлюднила напередодні відома журналістка Яніна Соколова. 

 

За словами медійниці, ці документи їй підкинули невідомі, але вони "цінні для суспільства і для майбутнього слідства", а також є "демонстрацією непрофесійності" Банкової, яка "перебуває в агонії".

 

Як інформує УМ, про це йдеться у коментарях Сколової журналістам, а також у повідомленні на сайті ДБР у п'ятницю.

 

«В мережі інтернет 18 листопада 2021 опубліковано документи, які містять відомості щодо планування та виконання Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України та Службою безпеки України заходів, пов’язаних із організацією затримання на території України бойовиків ПВК "Вагнер".

 

У межах відкритого кримінального провадження, буде здійснена перевірка щодо автентичності цих документів. А також встановлення військовослужбовців, які мали доступ до цих документів та можуть бути причетні до їх витоку», - сказано в повідомлені ДБР. 

 

Вказано, що провадження відкрито за ч. 1 ст. 328 КК України (розголошення відомостей, що становлять державну таємницю, особою, якій ці відомості були довірені або стали відомі у зв'язку з виконанням службових обов'язків, за відсутності ознак державної зради або шпигунства).

 

Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

 

На запитання журналістів різних видань, чи буде ДБР викликати Яніну Соколову на допит, у Бюро не відповідають конкретно: мовляв, "можливо, але лише як свідка, рішення ухвалюватиме слідчий".

 

Зауважимо, 18  листопада журналістка Яніна Соколова оприлюднила документи, які підтверджують підготовку в Україні спецоперації "Авеню" з затримання найманців ПВК "Вагнер" і той факт, що її фінальний етап було перенесено за рішенням вищого воєнно-політичного керівництва.

 

Соколова повідомила, що документи їй "підкинули на флешці біля робочого офісу кілька днів тому". Вона й її колеги вважають їх оригінальними, тому оприлюднили.

 

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк назвав оприлюднений звіт "серйозним і болісним ударом по наших можливостях як держави".

 

Пані Соколова відповіла, що її інформація лише підтверджує розслідування Bellingcat, а також є цінною для суспільства.

 

"Офіс президента в агонії. Оприлюднені нами документи не є для них новими. Але документи внутрішнього процесу спецоперації - це доказ. Не домисли, а прямий доказ. Власне це і дратує зараз всю команду президента, яка спочатку вустами Єрмака говорила про вигаданість від початку до кінця, а президент після довгих місяців мовчання сказав, що довірився Лукашенку, тому "ой, він нас обманув, не вийшло", - вважає Соколова. 
 

 

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заперечує інформацію джерел Bellingcat про те, що Андрій Єрмак міг зірвати спецоперацію українських спецслужб.

 

Українські слідчі органи вивчать матеріали, викладені у звіті Bellingcat про спецоперацію щодо "вагнерівців", запевнила генеральний прокурор Ірина Венедіктова.

 

Як повідомляла УМ, журналісти-розслідувачі Bellingcat та The Insider оприлюднили першу частину міжнародного журналістського розслідування про українських розвідників, яким вдалось завербувати бойовиків ПВК Вагнера та отримати прямі докази про їхні військові злочини в Україні.

 

Перша частина розслідування присвячена тому, як українські розвідники вербували бойовиків ПВК Вагнера та отримали з їхніх рук прямі докази їхньої участі у військових злочинах.