Україна готується до різних сценаріїв міграційної кризи – РНБО

20:54, 14.11.2021
Україна готується до різних сценаріїв міграційної кризи – РНБО

Баканов, Резніков, Данілов і Монастирський після наради у Луцьку. (Фото: Волинська ОДА)

Керівництво України готується до різних сценаріїв розвитку подій для оперативного реагування на виклики під час міграційної кризи в Європі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомили керівники силових відомств і секретаріату РНБО після міжвідомчої наради у Волинській ОДА під час брифінгу в неділю.

 

Зокрема, секретар РНБО Олексій Данилов, під головуванням якого відбулася нарада, каже, що за даними української розвідки, на території Білорусі вже зібралося близько 16 тисяч мігрантів.

 

Пан Данилов назвав їх інструментом гібридної війни, яку веде Росія руками Білорусі.

 

Секретар РНБО Олексій Данілов, а також міністр оборони Олексій Резніков  попередили мешканців областей, що межують із Білоруссю, про кримінальну відповідальність за допомогу в незаконному перетині кордону для мігрантів.

 

Тоді як міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що українські силовики концентрують свої зусилля для протидії можливому накопиченню мігрантів біля кордонів України.

 

За його словами, задіяні всі структури МВС, які перебувають у тісному контакті зі Збройними силами, територіальною обороною та громадськими об'єднаннями.

 

Пан Монастирський також попереджає, що у прикордонних областях може бути запроваджено надзвичайний стан у разі загострення ситуації на кордоні з Білоруссю.

 

"Визначені місця дислокації особового складу для посилення Прикордонної служби, Національної гвардії, Національної поліції, визначена взаємодія з іншими підрозділами територіальної оборони, громадських формувань з охорони громадського порядку, і саме вони будуть в коодинації захищати наш державний кордон. Ми бачимо, для цього буде необхідність.

 

Пропрацьовані різні сценарії цих дій, аж до тих, щоб запроваджувався надзвичайний стан у цих прикордонних областях", - повідомив керманич МВС.

 

У свою чергу, голова СБУ Іван Баканов вважає, що польський сценарій на українському кордоні поки що малоймовірний, але спецслужба вживає заходів, щоб унеможливити такий розвиток подій.

 

 

Як повідомляла "УМ", силовики і керівники прикордонних областей зібралися у Луцьку на міжвідомчій нараді через міграційну кризу. 

 

Країни-члени ЄС пропонують притягнути Лукашенка до міжнародного трибуналу за організацію міграційної кризи.

 

Тоді як президент РФ Путін закликає вирішити міграційну кризу на користь Білорусі і ЄС.