Анджей Дуда про вступ України і Молдови в ЄС: «Ми не клуб для обраних»

16:08, 16.09.2021
Анджей Дуда про вступ України і Молдови в ЄС: «Ми не клуб для обраних»

Анджей Дуда (в центрі) під час неформальної зустрічі лідерів держав ЄС у Римі. (Фото: facebook.com/andrzejduda)

Президент Польщі Анджей Дуда публічно висловився на підтримку вступу України та Молдови до Європейського Союзу.

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив на неформальній зустрічі президентів парламентських і напівпрезидентських держав-членів Європейського Союзу у Римі.

 

Зокрема, пресслужба польського президента наводить наступну цитату пана Дуди

 

«Ми не викличемо довіри, якщо нашим партнерам, які роблять зусилля з модернізації та хочуть приєднатися до нашої спільноти, не буде надана така можливість. Тому я говорю про розширення. Ми — Європа, континент, а не клуб для обраних».

 

І додав: «На жаль, через понад 30 років після падіння "залізної завіси" європейська територія все ще розділена. Сьогодні завіси зроблені не з заліза, а з митних бар'єрів, візових обмежень і відсутності перспектив членства. І я кажу це відкрито: в безпосередній близькості від нас є європейські країни, які повинні бути частиною нашої спільноти».

 

На його думку, Євросоюз має бути відкритим для інших європейських країн, які прагнуть вступу і проводять для цього реформи.

 

За його словами, такими країнами є Україна і Молдова.

 

 

«Нещодавно я був у Молдові з нагоди 30-річчя незалежності. Я бачив там молодих людей, які з ентузіазмом ставляться до зміни своєї країни.

 

Усі ми бачили Україну в 2014 році, де молоді патріоти та демократи гинули на барикадах за те, аби їхня країна мала шанс одного дня увійти в європейське співтовариство. Отже, якщо ми хочемо, щоб Союз був справді Європейським Союзом, ми повинні продовжувати політику розширення», — наголосив президент Польщі.

 

Пан Дуда також констатував: «Отже, якщо ми хочемо, щоб Союз був справді Європейським Союзом, ми повинні продовжувати політику розширення».

 

 
Як повідомляла "УМ", міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба переконаний, що Україна досі не є членом Європейського Союзу лише тому, що офіційний Брюссель політично не готовий до цього.