Зеленський задоволений зустріччю з Байденом

08:41, 02.09.2021
Зеленський задоволений зустріччю з Байденом

Зустріч Зеленського і Байдена очима фотографа Білого дому. (Фото: https://www.facebook.com/POTUS)

Президент України Володимир Зеленський прокоментував результати зустрічі з президентом США Джо Байденом, яка тривала дві години у Білому домі в середу ввечері.

 

За його словами, він задоволений результатом, але не знає «чи виникла хімія» під час перемовин.

 

На його думку, зустріч засвідчила, що сторони зацікавлені у діалозі.

 

Як передає Україна молода, про це Зеленський сказав під час брифінгу в Українському домі у Вашингтоні в ніч на четвер за київським часом.

 

«Я не знаю, чи виникла хімія, складно сказати, але те, що замість години зустріч йшла 2 години, говорить про те, що дійсно сторони зацікавлені в діалозі, зацікавлені в результаті цього діалогу.

 

Я вважаю, що зустріч була в нормальній, продуктивній, не постійно у сонячній атмосфері, але в такій нормальній чоловічій розмові», - цитує главу держави Офіс президента.

 

Він вважає, що в України достатньо енергії, щоб усіх штовхати вперед, і це важливо.

 

 

І додав: «Від президента чув тільки приємні слова… Я задоволений результатом, коли він є… Він (Байден – ред.) розуміє великі кроки (України – ред.) щодо реформ… Я задоволений, що на рівні президента США бачать позитив».

 

За його словами, з боку США до України та до нього особисто, до його команди, до Офісу президента негативу не було зовсім: «нуль, жодного аспекту, жодного слова».

 

Також на зустрічі президентів України і США багато разів згадувалася ситуація щодо Криму і Донбасу.

 

«Багато разів звучало слово Крим, починаючи з комплементарних речей щодо Кримської платформи. Що це дуже потужна ініціатива – так вважають Сполучені Штати, що хочуть підтримувати цю ініціативу. Питання складне, тому багато разів говорили про Крим. Питання складне щодо деокупації і щодо полонених тощо», - каже президент України.

 

І додав: «Щодо Донбасу – говорили про Донбас. Я пропонував формати, зацікавлені в імплементації на рівні президента у формат мирного врегулювання конфлікту, війни на Донбасі.

 

Сполучені Штати будуть думати над моєю пропозицією, тому що до зустрічі я не проговорював ці деталі».

 

 

Також, за його словами, Байден "особисто гарантує" введення санкцій проти "Північного потоку-2" в разі порушень і створення небезпечної ситуації для України.

 

«Поки що ми знаходимося на тій стадії, де президент Байден особисто гарантує, що якщо з боку Російської Федерації чи з боку інших представників, інших сторін "Північного потоку-2" у разі його запуску, якщо з боку цих країн будуть порушені якісь речі, які передбачають небезпечну ситуацію через енергетичні проблеми для України, США гарантують введення санкцій проти «Північного потоку», - каже Зеленський.

 

За його словами, в питанні енергетичної безпеки він отримав від Байдена "узагальнену підтримку".

 

Президент стверджує, що у групі підтримки України Конгресу США щодо питання "Північного потоку-2" Україна має "стовідсоткову і навіть більше" підтримку.

 

Як повідомляла «УМ», зустріч Байдена і Зеленського тривала дві години. Президенти говорили про газ, реформи і зброю.