Смерть Шишова: керівництво МВС закликали узяти справу під контроль

11:13, 03.08.2021
Смерть Шишова: керівництво МВС закликали узяти справу під контроль

Віталій Шишов знайдений повішеним у парку в Києві.

Міжфракційне депутатське об’єднання «За демократичну Білорусь» закликає міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського взяти розслідування смерті голови Білоруського дому в Україні Віталія Шишова під особистий контроль , оскільки до цього можуть бути причетні білоруські спецслужби.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться в заяві МФО «За демократичну Білорусь», оприлюднену народним депутатом, членом фракції «Європейська солідарність» Олексієм Гончаренком у соцмережах у вівторок.

 

«Міжфракційне об’єднання «За демократичну Білорусь» закликає міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського взяти розслідування смерті Віталія Шишова під особистий контроль, оскільки є обґрунтовані підозри вважати причетним до цього режим диктатора Лукашенка. Віталій Шишов міг бути вбитим білоруськими спецслужбами або найманцями за опозиційну діяльність», - ідеться в повідомленні.

 

Також у заяві зазначається, що "27 липня представник ініціативи колишніх білоруських силовиків BYPOL Ігор Макар повідомляв, що Комітет державної безпеки Білорусі приступив до масштабної операції із затримання найвпливовіших прихильників опозиції за кордоном, в тому числі експертів та лідерів протестного руху".

 

«За його словами, операція під назвою «Трест» проходить відразу в декількох країнах, де проживають опозиціонери. Просимо перевірити дану інформацію та причетність білоруських спецслужб до смерті голови Білоруського дому в Україні Віталія Шишова», - ідеться в опублікованій заяві.

 

У свою чергу, Білоруський дім в Україні заявляє, що за його главою Віталієм Шишовим, якого знайшли повішеним у Києві, стежили, і що поліція про це знала.

 

"За Віталіком велося стеження. Про факти були відповідні повідомлення поліції. Також нас неодноразово попереджали як місцеві джерела, так і свої люди в Республіці Білорусь про всілякі провокації аж до викрадення та ліквідації.

 

Віталій стоїчно і з гумором ставився до цих попереджень, заявляючи, що хоч так можливо БДУ вийде з інфовакууму", - повідомили у БДУ.

 

В організації переконані, що смерть Шишова – це "спланована чекістами операція з ліквідації дійсно небезпечного для режиму білоруса", і заявили, що продовжуватимуть домагатися встановлення істини в загибелі Віталія.

 

Зауважимо, що Шишов стояв біля витоків створення Білоруського дому в Україні і був главою цієї організації. Він був змушений переїхати в Україну восени 2020 року – після виходу на гомельські протести в серпні і подальшого активного протистояння узурпаторам влади в Білорусі.

 

У БДУ підкреслили, що в цій організації Шишов "брався абсолютно за всі сфери діяльності": допомога білорусам, які переїхали, проведення акцій проти режиму Лукашенка, звернення в держоргани для просування законопроєктів, які допомагають його співвітчизникам, формування діаспори в Україні.

 

Як повідомляла «УМ», 3 серпня голову Білоруського дому в Україні Віталія Шишова 1995 року народження, який зник у Києві 2 серпня, знайшли повішеним у столичному парку.

 

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) і буде перевіряти всі версії, в тому числі версію вбивства, замасковану під суїцид.