Україна підписала Батумську декларацію про євроінтеграцію

10:21, 20.07.2021
Україна підписала Батумську декларацію про євроінтеграцію

Підписання Батумської декларації - ще один значний крок країн підписантів до ЄС

Президенти України, Грузії та Молдови під час зустрічі в Батумі підписали Декларацію Батумського саміту щодо європейської інтеграції. Вони наголосили, що євроінтеграція не має для них альтернативи, і жодна третя сторона не зможе вплинути на цей вибір

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Офісу президента, де й опублікували текст документа.

 

«Ми підтверджуємо свою непохитну відданість продовженню процесу нашої інтеграції до Європейського Союзу шляхом всеосяжних реформ, спрямованих на зміцнення наших демократичних інституцій, та поступовому наближенню нашого законодавства у відповідних сферах до ключових елементів права ЄС», – йдеться, зокрема, у документі.

 

Згідно з декларацією, угоди про асоціацію з ЄС є ключовими дорожніми картами реформ, і продовження їхньої імплементації становить основу для зміцнення політичної асоціації та подальшого поглиблення економічної та галузевої інтеграції трьох асоційованих партнерів з Євросоюзом. А надання їм європейської перспективи стане потужним стимулом та поштовхом для ще глибших та ширших реформ.

 

Країни також наголошують на готовності співпрацювати з ЄС у сфері спільної політики безпеки та оборони, у тому числі щодо протидії гібридним загрозам, посилення кіберстійкості, боротьби з дезінформацією, розвитку платформ співпраці з відповідними відомствами та службами ЄС.

 

У документі відзначається прагнення до співпраці з цифрового переходу, циркулярної економіки та пошуку можливостей співпраці з ініціативою «Тримор'я». Сторони сподіваються на поглиблення співпраці з чорноморськими партнерами для гарантування безпеки й стабільності в Чорноморському регіоні. Крім цього, країни засвідчили підтримку «Східного партнерства».

 

«Вступ до Європейського Союзу – це мета, яка об’єднує наші три держави. Європейська інтеграція не має альтернативи для наших країн, і жодна третя сторона не зможе вплинути на цей суверенний вибір», – наголошується у декларації.

 

Нагадаємо, що ЄС надасть безпрецедентну допомогу Україні, Грузії і Молдові на 2,3 млрд євро.