Facebook видалив пост посла України за критику Путіна

15:38, 13.07.2021
Facebook видалив пост посла України за критику Путіна

Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс жорстко відповів на Путінський пост щодо "братніх народів". (Фото МЗС України)

Соцмережа Facebook визнала пост посла України в Чеській Республіці Євгена Перебийноса з критикою слів президента Росії Володимира Путіна про «один народ» таким, що розпалює ненависть, і видалила його.

 

Як інформує УМ, про це написав Євген Перебийніс на своїй сторінці у Facebook.

 

«Видалили мій пост. Цікаво, яке слово з нього суперечить правилам і розпалює ненависть? Адже я нікого не назвав прямо. Але "вони" розуміють, що "вони" це "вони"», - із роздратуванням прокоментував Перебийніс дії адміністрації Фейсбуку.

 

Посол долучив до нового повідомлення скриншот видаленого поста. 

 

Він звучав так: «Який одиннарод? Які брати? Судячи з того, як цілеспрямовано і холоднокровно вони нас знищували протягом кількох століть, то ми навіть не родичі. Родичів нормальні люди не вбивають».

 

У адміністрації Facebook зазначили, що пост порушує правила щодо заборони мови ворожнечі та заборони заяв, коли  окрема група людей описується як неповноцінна відносно інших.

 

ДОПОВНЕНО: Згодом стало відомо, що Facebook повернув пост посла про статтю Путіна і вибачився. У службі підтримки соцмережі пояснили, що неправильно зрозуміли сенс посту.

 

Так, посол України в Чехії Євген Перебийніс написав:

 

«Фейсбук повернув мій пост на місце. Пишуть, що не так зрозуміли) Дякую всім за підтримку!».

 

 

Нагадаємо, що дещо раніше Путін опублікував на сайті Кремля статтю українською та російською мовами "про історичну єдність росіян та українців". Путін написав, що українській владі не потрібен Донбас, оскільки той "мирним шляхом не прийме нинішню політику Києва". Президент Володимир Зеленський у відповідь на статтю заявив, що у Путіна немає часу на особисту зустріч, але є час для написання об'ємних статей.

 

Додамо, що 30 червня президент Росії Володимир Путін в черговий раз повторив пропагандистську тезу про "єдиний народ", який, мовляв, споконвіку існував в триєдності "великоросів, білоросів і малоросів", який "намагалися розтягнути і роздрібнити", зокрема зусиллями Речі Посполитої і Австро-Угорщини.

 

Путін також вважає, що ініційований Володимиром Зеленським законопроєкт "оголошує російський народ некорінним на території України". Він порівняв цей документ зі зброєю масового ураження.

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна сама вирішує свою долю, що українці і росіяни – різні народи, за провалля між якими відповідальний президент Росії Володимир Путін.

У свою чергу Президент Володимир Зеленський відповів, що українці і росіяни – не один народ, а якби були одним, то над Держдумою в Москві розвивався б жовто-блакитний прапор.