Вторгнення в СРСР 80 років тому: Меркель нагадує про агресію Росії проти України

10:00, 20.06.2021
Вторгнення в СРСР 80 років тому: Меркель нагадує про агресію Росії проти України

Ангела Меркель вважає неприйнятною агресію РФ проти України.

Канцлерка ФРН Ангела Меркель заявляє про постійну відповідальність за злочини нацистської Німеччини напередодні 80-річчя вторгнення вермахту в СРСР.

 

Але й нагадує і про небезпеку сучасної агресивної політики, яку а континенті провадить Росія проти України.

 

Як повідомляє Україна молода, заяву пані Меркель наводить DW.

 

«Для нас, німців, це - привід для сорому. Не можна забувати, що ми - в боргу перед мільйонами жертв і їхніми нащадками», - наголосила глава уряду ФРН.

 

При цьому вона нагадала, що попри жахливі події війни, багато хто простягнув Берліну руку примирення. За це Німеччина відчуває глибоку вдячність, підкреслила вона.

 

Анґела Меркель особливо відзначила політику президента СРСР Михайла Горбачова, завдяки якій Німеччина змогла мирно возз'єднатися в 1990 році.

 

У своєму подкасті канцлерка ФРН торкнулася й недавніх подій на пострадянському просторі. З великим жалем вона висловилася про те, що "активність громадянського суспільства в Росії, а також в Білорусі, останнім часом обмежена - навіть більше, стала неможливою".

 

«Коли мирні демонстранти і неугодні представники опозиції опиняються за ґратами, це накладає важкий відбиток на наші відносини», - підкреслила пані Меркель.

 

І додала, що анексія Росією українського Криму та підтримка сепаратистів на Сході України - порушення міжнародного права. Для Німеччини, як і для всього Європейського Союзу, це неприйнятно, наголосила канцлерка. І додала, що діалог з Росією потрібен.