Законопроєкт про олігархів оприлюднено

10:31, 03.06.2021
Законопроєкт про олігархів оприлюднено

Влада вирішила таки серйозно взятися за олігархів.

Президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді встановити ознаки, за якими особу можна буде віднести до категорії олігархів.

 

Як інформує УМ, відповідний текст законопроєкту з'явився на сайті ВРУ.

 

 Це законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

 

Так, олігархом вважатиметься особа, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті.

 

Ознаками для віднесення особи до категорії олігархів пропонується визначити: участь у політичному житті; значний вплив на засоби масової інформації; наявність у власності суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України "Про захист економічної конкуренції" та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище.

 

Крім того, підтверджена вартість активів такої особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) повинна перевищувати один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

 

Як повідомляла "УМ", раніше апарат Ради нацбезпеки та оборони зарахував до категорії олігархів 13 осіб в Україні.