Україна і ЄС вимагають від Білорусі негайно звільнити Романа Протасевича

19:28, 23.05.2021
Україна і ЄС вимагають від Білорусі негайно звільнити Романа Протасевича

Щоб затримати Протасевича за наказом Лукашенка у небо підняли винищувач, який змусив пасажирський літак приземлитися у Мінську.

МЗС України вимагає від Білорусі негайно звільнити затриманого в Мінську опозиціонера Романа Протасевича.

 

Окремі представники Євросоюзу також вимагають його звільнення і попереджають  Білорусь про наслідки через нахабно посаджений рейсовий літак.

 

Як повідомляє Україна молода, про це йдеться у відповідних заявах офіційних осіб.

 

Зокрема, позицію офіційного Києва навів речник МЗС України Олег Ніколенко:

 

"Вчергове тривожні новини з Білорусі. Цього разу у Мінську затримано білоруського журналіста Романа Протасевича. Чергова атака на свободу слова з боку білоруської влади. Вимагаємо негайного звільнення. На час утримання під вартою права затриманого мають бути безумовно ґарантовані".

 

Водночас, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала неприйнятною вимушену посадку у Мінську рейсу Ryanair, на борту якого знаходився редактор опозиційного телеграм-каналу, та попередила, що такі дії повинні мати наслідки.

 

"Змушувати до посадки у Мінську рейс з Афін до Вільнюса - категорично неприйнятно. УСІ пасажири повинні мати можливість негайно продовжити подорож до Вільнюса, у безпеці для себе. Будь-які порушення правил міжнародного транспортного сполучення повинні мати наслідки", - заявила вона у своєму Twitter.

 

Тоді як президент Євроради Шарль Мішель наголосив: "Закликаємо владу Білорусі негайно відпустити літак і всіх пасажирів. З приводу цього інциденту необхідне розслідування ICAO".

 

Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що у ЄС пильно стежать за розвитком ситуації.

 

"Це (вимушена посадка літака) абсолютно неприйнятно. Ми вважаємо владу Білорусі відповідальною за безпеку усіх пасажирів та літака. УСІ пасажири повинні мати можливість негайно продовжити подорож", - написав він.

 

Cхожим повідомленням відреагували в МЗС Австрії, закликавши до розслідування інциденту, а також негайного звільнення затриманого активіста.

 

Країни Балтії назвали дії Білорусі безпрецедентними, неприйнятними і шокуючими та вимагають звільнити Протасевича.

 

Як повідомляла «УМ», лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявляє, що вимушена посадка у Мінську рейсу Ryanair, яким летів ексредактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA,  є операцією спецслужб Білорусі.

 

У неділю білоруські силовики змусили літак компанії Ryanair здійснити вимушену екстрену посадку в аеропорту Мінська нібито через те, що на борту є бомба.

 

Після цього жодних ознак мінування літака виявлено не було, втім, силовики зняли з літака і арештували Протасевича.