Тихановська обурена нахабним затриманням опозиціонера Протасевича у Мінську

17:02, 23.05.2021
Тихановська обурена нахабним затриманням опозиціонера Протасевича у Мінську

Роман Протасевич під час затримання у аеропорту Мінська.

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська заявляє, що вимушена посадка у Мінську рейсу Ryanair, яким летів ексредактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич,  є операцією спецслужб Білорусі.

 

Як інформує Україна молода, про це вона заявила у своєму Телеграм-каналі в неділю.

 

 "Абсолютно очевидно, що це операція спецслужб із захоплення літака, щоб затримати активіста й блогера Романа Протасевича", - заявила пані Тихановська.

 

На її думку, Лукашенко поставив під загрозу безпеку пасажирів рейсу задля розправи над Протасевичем, який був редактором найбільших незалежних телеграм-каналів. Вона зазначила, що за звинуваченнями у тероризмі в Білорусі йому загрожує смертна кара.

 

"Ми вже звернулися в офіс Ryanair та Міжнародну організацію цивільної авіації, вимагаючи почати розслідування за цим фактом і вжити заходів, аж до виключення Білорусі з ICAO. Від сьогодні жодна людина, що здійснює польоти над Білоруссю, не може бути впевнена у своїй безпеці", - заявила Світлана Тихановська.

 

Також, за даними Белсат, наразі відомо, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко навіть наказав підняти у небо винищувач Міг-29, аби посадити рейсовий літак з опозиціонером.

 

А канал "Пул Первого", який контролюється Лукашенком, повідомив, що пілоти пасажирського літака рейсу «Афіни-Вільнюс» нібито після повідомлення про замінування звернулися з проханням до Мінська про екстрену посадку.

 

"Хоча борт був майже над кордоном, звернулися до Мінська, щоб прийняти літак. Про ситуацію одразу доповіли президенту. Лукашенко дав чітку команду - розвертати і приймати літак", - повідомляють провладні телевізійники Білорусі.  

 

І додають, що за дорученням Лукашенка піднімали винищувач Міг-29 лише для супроводу рейсового літака.

 

ДОПОВНЕНО: Згодом на інцидент відреагував президент Литви Гітанас Науседа, який вимагає негайно звільнити опозиціонера Протасевича.

 

"Безпрецедентна подія! Цивільний пасажирський літак, що прямував до Вільнюса, вимушено здійснив посадку у Мінську. На борту був білоруський активіст, засновник Телеграм-каналу NEXTA, його заарештували. За цими огидними діями стоїть білоруський режим. Вимагаю терміново звільнити Романа Протасевича!", - відреагував пан Науседа.

 

Як повідомляла «УМ», білоруські силовики змусили літак компанії Ryanair здійснити вимушену екстрену посадку в аеропорту Мінська нібито через те, що на борту є бомба.

 

Після цього жодних ознак мінування літака виявлено не було, втім, силовики зняли з літака і арештували одного із засновників телеграм-каналу NЕХТА Романа Протасевича.