Андрій Аксьонов з ганьбою склав присягу нардепа з місця, відео

11:02, 19.05.2021
Андрій Аксьонов з ганьбою склав присягу нардепа з місця, відео

Опозиційні нардепи блокували трибуну ВРУ але завадити Аксьонову скласти присягу не змогли.

Народні депутати від фракції «Голос», «Європейська солідарність», а також позафракційний Гео Лерос блокували трибуну парламенту, щоб не дати скласти присягу новообраному народному депутату Андрію Аксьонову.

 

Як інформує УМ, це відбулося після початку засідання Ради у середу вранці. 

 

 Втім, попри блокування трибуни Андрій Аксьонов оголосив текст присяги з місця під вигуки опозиціонерів «Ганьба!»

 

Перед цим перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук зібрав керівників депутатських фракцій і груп на коротку нараду з цього приводу, після чого повідомив, що напередодні уточнив в апарату парламенту, чи немає яких-небудь юридичних підстав, що перешкоджають присязі Аксьонова.

 

З причини відсутності таких, Стефанчук надав слово Аксьонову. Водночас, з огляду на блокування трибуни парламенту членами опозиційних фракцій і деякими позафракційними депутатами, перший віце-спікер запропонував новообраному депутату скласти присягу з місця.

 

Крім того, заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк звернулася до Служби безпеки України з проханням надати офіційне роз'яснення з приводу можливої наявності в Аксьонова громадянства Російської Федерації.

 

"Сьогодні у Верховній Раді України стався безпрецедентний випадок! Андрій Аксьонов, який має російський паспорт та очолював сепаратистський рух у Добропільському районі, присягнув на вірність українському народу! З 2017 року я неодноразово звертався до СБУ та прокуратури, аби розібратися з цим питанням. Однак, ніяких дій компетентними органами за весь цей час вжито не було. В мене є докази того, що Аксьонов має російський паспорт і, можливо, є кадровим офіцером спецслужб Російської Федерації", - наголосив нардеп Дмитро Лубінець.
 
За його словами, Аксьонов отримав російський паспорт ще у 2014 році,  прописаний у Севастополі, в гуртожитку працівників російської поліції.
 
"Погодьтеся, що людину з вулиці прописати в гуртожитку, де постійно проживають співробітники правоохоронних органів Російської Федерації - неможливо", - акцентує обурений присягою Аксьонова нардеп. 
 

 

Нагадаємо, що Андрій Аксьонов — колишній міський голова Добропілля, який нещодавно був обраний депутатом Верховної Ради України на довиборах у Донецькій області.

 

Йому закидають не лише наявність російського громадянства, але й організацію «місцевого референдуму» терористичної організації «ДНР» у 2014-му. Крім того, тоді ж він намагався перешкоджати патріотичному автопробігу прихильників України і називав його учасників "говномутами".

 

Пізніше, в травні 2018 року прокуратура Донецької області спільно з СБУ в Донецькій і Луганській областях повідомили Аксьонову про підозру в службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу), підробленні та використанні документів (ч. 4 ст. 358 КК), присвоєнні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (чч. 2,3 ст. 191 КК).

 

За даними слідства, Аксьонов здійснював такі дії задля незаконного відвідування тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим. Краматорський міський суд 29 січня 2019 року обрав Аксьонову нічний домашній арешт на два місяці як запобіжний захід.