На Донеччині переміг Медведчук, на Прикарпатті — Коломойський

30.03.2021
На Донеччині переміг Медведчук, на Прикарпатті — Коломойський

«Колаборант і власник російського паспорта Андрій Аксьонов не лише більше не розшукується, а обраний учора нардепом від 5-го округу Донеччини (65% голосів). Це діагноз як правоохоронній, так і виборчій системі України. Щодо більшості виборців Донеччини та Луганщини, то їхній діагноз відомий уже багато років, і на це теж не можна заплющувати очі й забалакувати розмовами про демократію. Будь-які вибори навіть на звільнених територіях Донеччини і Луганщини мають відбуватися лише після рішучих дій iз деокупації цих територій і деколонізації всієї України», — так прокоментував у фейсбуці результат довиборів до Верховної Ради громадський активіст Тарас Шамайда.


Дійсно, за результатами підрахунку 91,07% бюлетенів, в окрузі №50 упевнену перемогу здобув мер Добропілля, представник партії «Порядок» Андрій Аксьонов — 65,56% голосів.

 

На другому місці опинився адвокат Валентин Рибін («Партія Шарія») iз 12,94% голосів, а кандидатка «Європейської Солідарності» Юлія Кузьменко набрала лише 6,6% виборців. Вибори пройшли за рекордно низької явки — всього 20,99%.


«У 2014 році Аксьонов організовував «референдум ДНР» у селищі Новодонецьке (околиця Добропілля), де тоді був селищним головою, — нагадує блогер Денис Казанський. На ютубі досі можна знайти епічне відео з Новодонецького, де прихильники «ДНР» iз сусідніх містечок дякують Аксьонову за те, що він організував «референдум», та скаржаться на своїх міських голів, які не стали займатися сепаратизмом і «не дали їм проголосувати». Казанський зазначає, що після початку війни Аксьонов утік до окупованого Криму та отримав там російський паспорт. А в 2015-му спокійно повернувся у Добропілля і взяв участь у виборах мера міста. У 2018 Аксьо­нова затримали правоохоронці по справі, яка не стосувалася сепаратизму, — його звинуватили у підробленні документів, розтраті майна.

 

Після цього Аксьонов втік iз країни і був оголошений у розшук. Пізніше повернувся, а свою відсутність пояснив лікуванням. Суд продовжується до цих пір, тим часом Аксьонов встиг вдруге стати мером Добропілля, а тепер — і нардепом.

 

«Здавалося, людина давно має бути у в’язниці, але це ж не якийсь там Стерненко. Хто ж буде саджати державного зрадника та корупціонера? Отже, замість того, щоб піти за ґрати, він тепер буде приймати для нас закони у Верховній Раді», — додав Казанський.


Тим часом на довиборах в окрузі № 87 в Івано-Франківській області станом на вчора ще зберігалася інтрига. За даними третини опрацьованих протоколів, в окрузі лідирував представник «Слуги народу» Василь Вірастюк (33,8%).

 

За ним із невеликим відривом йшли висуванець ВО «Свобода» Руслан Кошулинський (28,11%) та бізнесмен Олександр Шевченко (27,45%). Явка в окрузі склала лише 35,05%. «Європейська Солідарність», нагадаємо, зняла свою кандидатку Марусю Звіробій на користь Кошулинського.


«На Доннеччині переміг Медведчук. На Прикарпатті йде боротьба між Коломойським, Фірташем та Ахметовим», — влучно прокоментував результати виборів один із користувачів мережі.


Нагадаємо, довибори у ВР відбувалися, оскільки депутати від 50-го округу Руслан Требушкін і від 87-го округу Зіновій Андрійович у жовтні 2020 року виграли місцеві вибори і склали мандати — мерські крісла Покровського і Надвірної для них виявилися зручнішими.