Росію відключать від SWIFT і зупинять імпорт енергоресурсів у разі нападу на Україну - Європарламент

19:11, 29.04.2021
Росію відключать від SWIFT і зупинять імпорт енергоресурсів у разі нападу на Україну - Європарламент

За антиросійську резолюцію проголосували 569 депутатів Європарламенту. (Фото з ФБ-сторінки Європарламенту)

Європарламент ухвалив жорстку антиросійську резолюцію, рекомендуючи країнам Євросоюзу бути готовими змусити Росію заплатити високу ціну в разі вторгнення до України.

 

Зокрема, Європарламент обіцяє, що такою ціною для Москви стане зупинка імпорту російських нафти і газу до ЄС, блокування проєкту Nord Stream 2 , відключення РФ від SWIFT та введення санкцій проти наближених до російської влади олігархів.

 

Як інформує Україна молода, за цю резолюцію проголосували 569 депутатів Європарламенту, проти – 67, ще 46 європейських політиків утрималися.

 

Європарламентарі переконані, що ЄС повинен зробити висновки з вкрай тривожного нарощування російської військової присутності на кордоні з Україною.

 

"Якщо таке нарощування військової потужності в майбутньому перетвориться на вторгнення в Україну з боку Російської Федерації, ЄС повинен дати ясно зрозуміти, що ціна за таке порушення міжнародного права і норм буде високою", - йдеться у схваленому тексті документу.

 

За умови російського вторгнення євродепутати наполягають, що імпорт нафти і газу з Росії в ЄС має бути негайно зупиненим, в той час як Росія повинна бути виключена з платіжної системи SWIFT, а проти наближених до російської влади олігархів та їхніх сімей мають бути введені персональні санкції.

 

Європарламент підтвердив свою попередню позицію щодо необхідності зупинити будівництво газопроводу "Північний потік-2". Крім того, депутати виступають за зупинку будівництва спірних атомних електростанцій "Росатомом".

 

В окремому пункті євродепутати підкреслюють, що на тлі загрозливого нарощення військової присутності Росією "дружні країни повинні посилити свою військову підтримку Україні і надати їй оборонну зброю", що відповідає статті 51 Статуту ООН, яка дозволяє індивідуальну та колективну самооборону.

 

Європарламентарі також заявили, що незаконна блокада РФ у Чорному та Азовському морях має бути завершена та запропонували ЄС розробити постійний моніторинг проходу суден у Керченській протоці.

 

Окремо в резолюції згадується ситуація довкола опозиціонера Алексєя Навального. Депутати закликають до його негайного звільнення і нагадують російській владі і особисто президенту Путіну як главі російської держави, що "вони несуть повну відповідальність за турботу про життя Навального".

 

Депутати підкреслюють, що всі особи, які беруть участь в судовому переслідуванні і жорстокому  поводженні з Навальним повинні потрапити  під санкції відповідно до Глобального режиму санкцій ЄС в області прав людини.

 

Ще однією темою для засудження дій РФ євродепутатами стала ситуація довкола вибухів на складах у Чехії в 2014 році. Парламент закликав Росію припинити будь-яку діяльність, спрямовану на дестабілізацію і загрозу державам-членам ЄС.

 

Європарламент закликав держави-члени ЄС, наслідуючи приклад справи Скрипаля, здійснити скоординовану висилку російських дипломатів з усіх країн Євросоюзу.

 

На завершення Європарламент закликав главу дипломатії ЄС і Раду Євросоюзу розробити новий стратегічний підхід до відносин ЄС з Росією, який би демонстрував солідарність зі східними партнерами ЄС, в тому числі з питань безпеки та мирного вирішення конфліктів.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні, ще до ухвалення відповідний проєкт резолюції Європарламенту щодо РФ вже роздратовано коментували у російських ЗМІ, в розпорядження яких потрапив документ.