Санкції проти Гончаренка: українська делегація вказала ПАРЄ на подвійні стандарти

23:24, 28.04.2021
Санкції проти Гончаренка: українська делегація вказала ПАРЄ на подвійні стандарти

Олексій Гончаренко з простреленим прапором України з фронту у Верховній Раді.

Постійна делегація Верховної Ради у ПАРЄ закликає Асамблею у своїй діяльності  рішуче боротися з подвійними стандартами.

 

Так, делегація відреагувала на скандальне позбавлення нардепа Олексія Гончаренка права виступу в ПАРЄ на 3 місяці.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідну заяву українська делегація в ПАРЄ оприлюднила в середу пізно ввечері.

 

«Ми, члени Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї Ради Європи, висловлюємо глибоке розчарування щодо рішення Комітету з питань Правил процедури, імунітетів та інституційних справ Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо позбавлення члена Постійної делегації Олексія Гончаренка права виступу на 3 місяці на підставі листа голови російської делегації Петра Толстого», - йдеться у заяві.

 

При цьому, представники української делегації запевнили у своїй прихильності слідуванню принципам і цінностям Ради Європи. Водночас, вони здивовані, що Гончаренка покарали за оціночні судження в соцмережах.

 

І наголошують: «Втім, ми вважаємо причину такого рішення щонайменше - дискусійною, а наслідки такого безпрецедентного рішення - небезпечними, з точки зору свободи висловлювання та свободи слова в ПАРЄ, особливо, зважаючи на той факт, що відповідне рішення стосується висловлювань делегата у соціальних мережах, а не під час його публічного виступу в Асамблеї».

 

                    Українська делегація у ПАРЄ з простреленим прапором України з фронту. 

 

На думку нардепів, разом з тим, «Асамблея не має залишатись осторонь усіх випадків порушень статутних зобов'язань держав-членів, а також регламентних процедур, які є обов'язковими для усіх членів Асамблеї, незалежно від країни, членами делегації якої вони є» (натякаючи на російську делегацію – Ред.).

 

Українська делегація закликає керівництво ПАРЄ заохочувати, а також просувати позитивний імідж Асамблеї як органу, що захищає основоположні цінності Ради Європи: верховенство права, демократію та права людини. І сподіваються, що ПАРЄ у своїй діяльності буде рішуче боротися з подвійними стандартами.

 

Варто підкреслити, що раніше російська делегація неодноразово погрожувала покинути залу ПАРЄ у разі навіть найменшого чи індивідуального обмеження щодо росіян.

 

Як повідомляла «УМ», 27 квітня українського делегата в ПАРЄ Олексія Гончаренка позбавили права слова на три місяці на підставі листа голови російської делегації Петра Толстого.

 

Регламентний комітет ПАРЄ також отримав ще дві скарги на Гончаренка, вже від самого президента ПАРЄ Дамса, розгляд яких перенесли на червень.

 

Одна зі скарг стосується виступу депутата, під час якого він продемонстрував український прапор, прострелений в ході бойових дій на Донбасі. Друга – питання до канцлерки Німеччини Ангели Меркель щодо того, чи вважає вона російського президента Володимира Путіна "вбивцею".