«Переворот» у Білорусі: опоненти Лукашенка закидають йому спроби «натягнути сову на глобус»

12:34, 18.04.2021
«Переворот» у Білорусі: опоненти Лукашенка закидають йому спроби «натягнути сову на глобус»

Олександр Лукашенко заявив провладним ЗМІ про підготовку замаху не лише на нього, але й на його дітей.

Опоненти режиму Лукашенка в Білорусі, яким закидають підготовку «військового перевороту» у Мінську і навіть ліквідацію самопроголошеного президента разом із синами, відреагували на звинувачення.

 

Як інформує Україна молода, напередодні сам Лукашенко, а також російська ФСБ повідомили про «змову з метою перевороту».  

 

Так, у ФСБ Росії заявили, що спільно з КДБ Білорусі затримали у Москві двох білоруських громадян, які планували «військовий переворот із залученням українських націоналістів»!

 

У свою чергу Лукашенко заявив про підготовку замаху не лише на нього, але й на його дітей. Мовляв, за цим могли стояти американські спецслужби. Про «українських націоналістів» не згадував.

 

Ці тези активно поширює російське і білоруське телебачення. Зокрема, у сюжеті білоруського державного телеканалу ОНТ показали сім осіб, які нібито планували замах на Олександра Лукашенка і членів його сім'ї.

 

Деякі з цих «змовників» вже прокоментували записи онлайн-конференцій, продемонстрованих в ефірі, ці люди виявилися звичайними експертами, які критикували режим Лукашенка, повідомляє Tut.by в неділю, 18 квітня.

 

При цьому, "змовники" вели регулярні відеопереговори майже півроку.

 

Зокрема, колишній білоруський силовик Павло Кулаженко, який проживає в Нью-Йорку і якого також назвали «змовником», зауважив у коментарі, що провладні ЗМІ намагаються хоч якось "натягнути сову на глобус" і виправдати викрадення в Росії двох громадян Білорусі і доставку їх до Мінська.

 

Він розповів виданню, що в ефірі провладних ЗМІ було кілька фрагментів з різних онлайн-зустрічей.

 

"Це був відкритий дискусійний клуб, який збирався з січня місяця. Склад учасників конференцій так само змінювався. Конференції розсилалися дуже багатьом людям. На нашому дискусійному майданчику обговорювалося все те, що обговорюється на кухнях щовечора в будь-якій білорускій сім'ї: як прискорити відхід Лукашенка", - пояснив пан Кулаженко.

 

«Змовник» запевнив, що дискусії теоретиків нічого спільного з підготовкою і плануванням вбивств і переворотів не мають:

 

"Там багато фраз вирізані з контексту, щоб представити інформацію в світлі, вигідній владі".

 

 

Ще один з "сімки змовників", вчений Олександр Перепечко, також проживає в США, в коментарі Радіо Свобода зазначив, що здивований тому факту, що розмови між ним і його колегами по Zoom стали підставою для гучних заяв про тероризм. За його словами, такі регулярні відеопереговори ведуться вже майже півроку.

 

Перепечко наголосив, що під час онлайн-дискусій велися дискусії про всі можливі й неможливі варіанти сценарію подолання глибокої політичної кризи в Білорусі. На питання, чи обговорювалася тема перевороту в Білорусі під час таких онлайн-конференцій, Олександр Перепечко відповів ствердно.

 

"Державний переворот - головний спосіб позбутися від кривавої диктатури. Було б непрофесійно не обговорювати різні сценарії зміни режиму в Білорусі. Але повторюю: все можна обговорити. А ось отримати гроші і займатися плануванням - зовсім інше", - наголосив учений.

 

Зауважимо, що напередодні самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко звинуватив керівництво США спробі замаху на нього та його родину.

 

«Ми виявили їхнє бажання з’явитися в Мінськ і зайнятися організацією замаху на президента і дітей», - стверджує Лукашенко.

 

Він натякнув, що президент США Джо Байден міг бути в курсі цієї операції і вкотре “подякував Володимиру Путіну”, який підняв тему Білорусі під час розмови з Байденом.

 

У КДБ Білорусі заявили, що «операцією усунення» Лукашенка займалася «організована злочинна група» у складі політолога Олександра Федути і адвоката Юрія Зянковича.

 

Білоруські опозиціонери нібито «планували заколот» на 9 травня 2021 року.

 

Тоді як співробітники російської ФСБ затримали Федуту і Зенковича у Москві в суботу.  За даними російської спецслужби, вони «планували захоплення радіо і телецентрів, а також блокування в Мінську лояльних владі підрозділів внутрішніх військ» за відпрацьованим сценарієм «кольорових революцій».

 

Передбачалося, що активну фазу почнуть якісь збройні формування ("партизани"), що знаходяться на так званих "прихованих базах".

 

Нібито для фізичне усунення Лукашенка вони «організували обговорення плану збройного заколоту в Білорусії» в інтернеті, а згодом зустрілися в окремому кабінеті одного зі столичних ресторанів. В ході зустрічі змовники заявили «білоруським генералам», що для успішної реалізації їх задуму необхідно фізичне усунення практично всієї верхівки керівництва республіки, стверджують у ФСБ.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно білоруський опозиційний телеграм-канал Nехта випустив фільм "Золоте дно" про статки бацьки Олександра Лукашенка.