Росія витісняє Україну з Чорного моря посиленням свого військового потенціалу

10:11, 16.04.2021
Росія витісняє Україну з Чорного моря посиленням  свого військового потенціалу

Росія погрожує війною з Чорного моря

Російська Федерація оголосила про закриття з наступного тижня до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань. 

 

Обмежуючи таким чином  свободу судноплавства в Чорному морі.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Урядовий портал.  , опираючись на дані Міністерства закордонних справ.

 

«Такі дії Російської Федерації є черговою спробою в порушення норм і принципів міжнародного права узурпувати суверенні права України як прибережної держави, оскільки саме Україна наділена правами регулювати судноплавство в цих акваторіях Чорного моря. Також цей крок є грубим порушенням права на свободу судноплавства, гарантованого Конвенцією ООН з морського права. Відповідно до Конвенції, Російська Федерація не повинна перешкоджати або заважати транзитному проходу через міжнародну протоку до портів в Азовському морі», – ідеться у повідомленні.

 

У  МЗС  додали, що на тлі триваючого нарощування своєї військової присутності вздовж кордону з Україною на суходолі, Росія пішла на посилення ескалації в морі.

 

Вона перекидає військові кораблі з Каспійського моря і посилює свій військовий потенціал в Азово-Чорноморському регіоні, а також, попри відсутність правових підстав, вирішила закрити цю акваторію для військових кораблів інших держав, зокрема України. Поведінка російської сторони вказує на відсутність будь-яких намірів з її боку відмовитись від продовження агресії проти України з використанням військових та гібридних методів, — ідеться у зверненні.

 

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку із такими  діями Російської Федерації та вимагає негайно скасувати рішення про незаконне закриття окремих акваторій Чорного моря.

 

«Закликаємо міжнародних партнерів посилити політико-дипломатичний тиск на державу-агресора з метою скасування рішення про закриття акваторії та припинення ескалації у Азово-Чорноморському регіоні», –  озвучили звернення  в МЗС.

 

Як повідомляла "УМ", міністр закордонних справ Дмитро Кулеба попереджає Росію про страждання, які на неї очікують, якщо її війська перейдуть державний кордон України.