Смоленська катастрофа: Польща вшановує пам’ять про 96 жертв, фото

13:52, 10.04.2021
Смоленська катастрофа: Польща вшановує пам’ять про 96 жертв, фото

Ярослав Качинський біля пам’ятника Лєху Качинському та жертвам катастрофи на площі Юзефа Пілсудського у Варшаві.

Офіційні скорботні заходи в пам'ять про 96 жертв Смоленської катастрофи, які загинули 10 квітня 2010 року відбуваються у Польщі в суботу.

 

Як нагадує Україна молода, в жахливій авіакатастрофі під Смоленськом 11 років тому загинули більшість представників політичного і військового керівництва країни на чолі з тодішнім президентом Польщі Лєхом Качинським із дружиною.

 

Польські ЗМІ повідомляють, що усі офіційні заходи відбуваються з дотриманням жорстких санітарно-епідемічних норм у зв'язку з пандемією коронавірусу.

 

 

Зранку в одному з костелів Варшави за участю перших осіб держави відбулася заупокійна меса у пам'ять про жертв катастрофи.

 

Згодом прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький та члени уряду, керівництво Сейму та Сенату, лідери політичних партій, зокрема брат загиблого у катастрофі президента Ярослав Качинський поклали вінки до пам’ятників Лєху Качинському та жертвам катастрофи на площі Юзефа Пілсудського у центрі Варшави.

 

 

Представники влади також помолилися і запалили лампадки на могилах жертв трагедії, похованих на військовому кладовищі Повонзкі у Варшаві та в інших регіонах Польщі.

 

Тоді як президент Польщі Анджей Дуда у суботу вранці відвідав королівський замок на Вавелі у Кракові, де в одній з крипт поховане президентське подружжя Лєха та Марії Качинських.

 

 

«Це були люди, які щодня дискутували, затято вели дебати у політичних суперечках. Але у цій справі (Катинської трагедії - ред.) вони були одним цілим, були разом, у цій справі вони разом полетіли до Катині через Смоленськ, аби показати єдність суспільства, нас як народу»,- підкреслив президент Дуда у Кракові.

 

Глава польського уряду Матеуш Моравецький написав у соцмережах, що «Смоленська катастрофа є найбільшою національною трагедією у післявоєнній історії Польщі..».

 

Прем’єр підкреслив, що складно сьогодні замінити настільки досвідчених політиків – президента, парламентарів, генералів, керівників інституцій, які загинули у катастрофі.

 

Водночас пам’ять загиблих вшановано також в Росії, на місці Смоленської катастрофи. Участь у жалобних заходах у Смоленську та Катині взяли польське духовенство, місцева польська діаспора та польські дипломати на чолі з послом Польщі в РФ Кшиштофом Краєвським.

 

Напередодні, у п’ятницю Національна прокуратура Польщі оприлюднила інформацію про те, що слідство у справі Смоленської катастрофи продовжено до 31 грудня.

 

Станом на сьогодні ще ведеться аналіз та оцінка усіх даних, що мають наблизити з’ясування причин катастрофи. За попередньою інформацією, очікується що звіт про причини катастрофи може бути оприлюднено найближчими днями чи тижнями.

 

Нагадаємо, в авіакатастрофі 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому “Смоленськ-Північний" розбився польський урядовий літак з 96 особами на борту. В авіакатастрофі загинули президентське подружжя Лєха та Марії Качинських, все військове командування польської армії, значна частина польської політичної, релігійної та громадської еліти країни.

 

 

Всі вони прямували на вшанування жертв Катинського злочину у 70-річчя тієї трагедії.

 

В 2011 році польська урядова комісія з розслідування причин катастрофи та Міждержавний авіаційний комітет у Москві основними причинами катастрофи назвали помилки екіпажу польського літака. Крім того, польська комісія значну відповідальність поклала на російських контролерів руху на аеродромі “Смоленськ-Північний”, які подавали частково хибну інформацію екіпажу і не заборонили посадку Ту-154М на летовищі.

 

Після приходу до влади у Польщі в 2015 році правоконсервативної партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослава Качинського, новий уряд скасував рапорт своїх попередників, назвавши його нелегітимним, і в лютому 2016 року відновив Смоленське слідство.

 

Відтоді було проведено ексгумацію тіл усіх жертв катастрофи, а також ще раз досліджено усі записи “чорних скиньок” та елементи розбитого літака на предмет виявлення вибухових речовин. Зразки зібраних матеріалів надіслано у кілька міжнародних лабораторій, які мали підтвердити або виключити наявність залишків вибухових речовин.

 

У правлячій партії PiS неодноразово покладали відповідальність за катастрофу на росіян, натякаючи на можливу причетність до катастрофи російської влади. Крім того, вони звинувачували у недбальстві членів уряду експрем'єра Дональда Туска, дії яких також могли вплинути на доведення до катастрофи.

 

Читайте також розслідування Героя України Григорія Омельченка "Катинь-2" - злочин Російської Федерації.