Харківські угоди не варто денонсувати - МЗС України

14:07, 05.04.2021
Харківські угоди не варто денонсувати - МЗС України

"Харківські угоди" були підписані "завдячуючи" старанням тодішнього президента Віктора Януковича

У Міністерстві закордонних справ України вважають недоцільною денонсацію Харківських угод – адже порушення їх Росією надає Україні додаткові аргументи для притягнення РФ до відповідальності та компенсації збитків за окупацію Криму.

 

Як інформує УМ, про це заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

Перш за все, він нагадав, що Російська Федерація в березні 2014 року в односторонньому порядку денонсувала угоду про перебування Чорноморського флоту Росії на території України для уникнення відповідальності за захоплення Криму. Однак Україна не визнала цієї денонсації і продовжує вважати угоду чинною, оскільки вона фіксує порушення Росією своїх юридичних зобов’язань на фоні тимчасової окупації Кримського півострова.

 

«Наші аргументи такі: угода фіксує тимчасовий характер базування ЧФ, залишає чинним зобов'язання Росії не мати в його складі ядерної зброї, встановлює загальну чисельність особового складу, кораблів, озброєнь і визначає місця тимчасової дислокації, зобов’язує військові формування флоту поважати суверенітет та законодавство України. Порушення положень угоди надає нам додаткові аргументи при можливому розгляді в міжнародних судах питань притягнення Росії до відповідальності та компенсації збитків за окупацію Криму», - заявив речник МЗС.

 

Крім того, дипломат привернув увагу до того, що Росія має перед Україною й фінансові зобов’язання за розміщення Чорноморського флоту РФ, а ігнорування взаємних розрахунків створює також підстави для боргових позовів.

 

Також, Олег Ніколенко акцентував, що, здійснивши збройну агресію та окупувавши частину української території, Росія порушила численні норми міжнародного права, зокрема двосторонні договори.

 

«Українська сторона проводить системну роботу для відновлення порушених прав України. Повернемося також і до питань реституції, зокрема за договором про Чорноморський флот РФ», - запевнив Ніколенко.

 

Додамо, що 12 березня члени фракції «Слуга народу» Олег Дунда та Олександр Аліксійчук зареєстрували законопроєкт № 0095 «Про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України».

 

Рада національної безпеки і оборони 11 березня доручила Службі безпеки України вивчити обставини голосування народних депутатів шостого скликання за Харківські угоди та у разі підтвердження ознак державної зради порушити проти них кримінальні справи.

 

Нагадаємо: Харківські угоди були підписані 21 квітня 2010 року у Харкові президентами України Віктором Януковичем та РФ Дмитром Медведєвим.