Харківські угоди: РНБО доручило перевірити зраду

00:03, 12.03.2021
Харківські угоди: РНБО доручило перевірити зраду

Засідання РНБО 11 березня. (Фото Офісу президента)

Рада національної безпеки і оборони доручила СБУ перевірити чи було державною зрадою голосування 236 народних депутатів за ратифікацію так званих «Харківських угод», підписаних тодішніми президентами України і Росії – Януковичем і Медведєвим у 2010 році.

 

Як повідомляє Україна молода, про це поінформував секретар РНБО Олексій Данілов після засідання у четвер ввечері.

 

«В 2008 році РНБО було прийнято рішення… на протязі 2 місяців Кабінет міністрів мав запропонувати законопроєкт, який урегульовував питання виходу Чорноморського флоту РФ в 2017 році. На жаль, цей законопроєкт не був з невідомих нам причин, розроблений і ми вважаємо, що це була перша цеглина, яка далі почала руйнувати всю систему нашої безпеки і привела до того, що в 2010 році з’явилися так звані Харківські угоди, які в безпрецедентно короткий проміжок часу (через 4 дні після підписання їх у Харкові) були ратифіковані депутатами Верховної Ради», - сказав пан Данілов.

 

За його словами, РНБО ухвалила окреме доручення, згідно з яким, СБУ має з’ясувати, в який спосіб ці 236 депутатів голосували з цього питання.

 

І додав:  «Якщо СБУ буде вважати за необхідне, вона має порушити кримінальне провадження по 111 статті ККУ "Державна зрада" до цих осіб».

 

Планується, що тодішніх депутатів буду викликати до СБУ для пояснень. 

 

Також РНБО продовжила на 3 роки дію санкцій щодо 2 російських банків - Сбербанку та Промінвестбанку.

 

Нагадаємо, що ратифікація «Харківських угод» відбулася 27 квітня 2010 року. Тодішні президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали у Харкові угоду, яка передбачала, що Україна фактично здає Крим в безстрокову оренду Чорноморському флоту РФ, за що Москва давала Києву 100 доларів знижки на газ.

 

На розгляд парламенту ратифікація "Харківських угод" була винесена 27 квітня 2010 року, і це засідання стало одним із найскандальніших в українській історії.