Зеленський скасував указ Януковича про призначення суддями КСУ Тупицького і Касмініна

10:39, 27.03.2021
Зеленський скасував указ Януковича про призначення суддями КСУ Тупицького і Касмініна

Президент Володимир Зеленський порушив принцип незалежності трьох гілок влади: законодавчої, виконавчої і судової. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський скасував укази від 2013 року про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями Конституційного Суду України.

 

Як інформує УМ, відповідний указ розміщено на сайті президента України.

 

Зеленський завізував  його  27 березня 2021 року.

 

В указі №124/2021 йдеться, що його підписано, зокрема, «з метою гарантування додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, забезпечення державної незалежності і національної безпеки… а також беручи до уваги Заяву Верховної Ради у зв'язку з сьомою річницею початку Євромайдану та подій Революції гідності… в якій підкреслено, що узурпація влади у 2010-2014 роках Віктором Януковичем призвела до підриву основ національної безпеки і оборони України, порушення прав і свобод людини, зважаючи на те, що окремі судді Конституційного Суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України».

 

У зв’язку з цим Зеленський скасував: указ Президента України від 14 травня 2013 року № 256 "Про призначення О.Тупицького суддею Конституційного Суду України" та указ Президента України від 17 вересня 2013 року № 513 "Про призначення О.Касмініна суддею Конституційного Суду України".

 

Наголошується, що цей указ від 27 березня 2021 року набирає чинності з дня його опублікування.

 

При цьому, Зеленський заявив згодом, що вказані особи - Тупицький і Касмінін "можуть відправлятися на заслужений відпочинок". 

 

Як повідомляла раніше УМ, 29 грудня 2020 року Президент Зеленський підписав указ про відсторонення Олександра Тупицького від посади судді Конституційного Суду строком на два місяці. 26 лютого 2021 року Президент продовжив ще на місяць відсторонення Тупицького від посади судді КС.