Росія захопила Крим завдяки «Харківським угодам» - Андрій Парубій

19:44, 17.03.2021
Росія захопила Крим завдяки «Харківським угодам» - Андрій Парубій

Андрій Парубій згадав день, коли ратифікували Харківські угоди попри спротив опозиції.

Колишній голова Верховної Ради, а нині нардеп фракції «ЄС» Андрій Парубій вважає, що «Харківські угоди» в часи режиму Януковича стали першою успішною операцією  гібридної війни Російської Федерації проти України.

 

Як передає Україна молода, про це пан Парубій заявив в ефірі “Прямого” у середу ввечері.

 

Він пригадав події під куполом ВР, коли провладна більшість разом з тодішнім спікером Володимиром Литвином ратифікували Харківські угоди попри спротив опозиції:

 

«Це був дуже важкий і дуже чорний день. Я пригадую особливо вечір перед “харківськими угодами”, коли вже було напевно відомо, що будуть намагатися їх ратифікувати. Я пообіцяв собі, що я зроблю все можливе, щоб цього не допустити. Я думав, скільки тих людей, які будуть дивитися ту Верховну Раду, і будуть казати: чому ви це допускаєте? Я розумів, що я маю за всіх них відповідати – тих, кого нема зараз у Верховній Раді Україні. Я розумів, що фактично цей день, і зараз це особливо стає очевидним – це була перша успішна операція гібридної війни Росії проти України. Бо, очевидно, не було б “харківських угод” – не було б й захоплення Криму».

 

Пан Парубій переконаний, що “харківські угоди” заклали фундамент і дали основу не тільки для збільшення військ Російської Федерації, а вони ще й давали можливість їм безперешкодно пересуватися по всій території півострову, без дозволу української влади, без дозволу українських військових”.

 

Нагадаємо, 27 квітня 2010 року відбулася скандальна ратифікація угод у Верховній Раді України.

 

Нині Верховній Раді пропонують денонсувати Харківські угоди. Відповідний законопроєкт №0095 зареєстрували у парламенті.

 

РНБО доручила СБУ розслідувати ратифікацію угод на предмет державної зради.