Данілов обіцяє покарання для причетних до Харківських угод незалежно від прізвищ

09:17, 13.03.2021
Данілов обіцяє покарання для причетних до Харківських угод незалежно від прізвищ

Секретар РНБО Олексій Данілов змушений коментувати причетність свого першого заступника до Харківських угод.

Секретар РНБО Олексій Данілов запевняє, що незалежно від посад та прізвищ, особи, які були причетні до підписання Харківських угод, нестимуть відповідальність.

 

Як передає Україна молода, про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера».

 

«Я можу сказати, що якщо хтось, - не має значення хто, - із посадовців був причетний, він має за це відповідати. Чи був пан Демченко причетний чи ні – мені не відомо. Якщо в процесі слідства, в процесі дослідження, які будуть робити слідчі, щось буде з’ясовуватись, ще раз - немає значення прізвище, ім’я, по батькові, має значення позиція, яку буде займати слідство... Ви чули виступ Президента, він чітко сказав: індульгенції ні в кого немає, якщо людина винна, вона має відповідати», - заявив Данілов, коментуючи питання причетності свого першого заступника Руслана Демченка до підготовки Харківських угод.

 

За його словами, під час засідання РНБО піднімалось питання про притягнення до відповідальності не лише народних депутатів, які голосували за Харківські угоди, а й інших посадовців та урядовців, які готували документ.

 

«Не має значення – депутати, заступники міністрів, міністри – всі, чиї підписи стоять під цими документами, мають нести відповідальність», - наголосив секретар РНБО і  додав, що правоохоронці повинні розібратись з питанням державної зради, аби в майбутньому ця проблема не повторювалась.

 

Як повідомляла «УМ», раніше стало відомо, що перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко, який з 26 лютого 2010 року по 5 березня 2014 року був заступником та першим заступником міністра закордонних справ, готував та погоджував текст Харківських угод у 2010 році.

 

Ганебні угоди передбачали, що Україна фактично здає Крим в безстрокову оренду Чорноморському флоту РФ, за що Москва давала Києву 100 доларів знижки на газ.