Кремінь категорично проти відміни штрафів за порушення мовного закону

16:31, 11.02.2021
Кремінь категорично проти відміни штрафів за порушення мовного закону

Уповноважений не наклав поки жодного штрафу.

Представники "Слуги народу" у парламенті пропонують скасувати або відтермінувати штрафи за порушення мовного закону. У Раді для цього вже зареєстрували 2 законопроєкти. Обурений такою ініціативою уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

 

Як інформує УМ, про це він написав у фейсбук.

 

Свою позицію Кремінь висловив в ефірі телеканалу Kyiv Live.

За словами мовного омбудсмена, таким чином намагаються позбавити державу інструменту покарання за порушення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

 

"Я виступаю категорично проти ініціатив окремих парламентарів, які в будь-який спосіб хочуть зробити зі штрафів якусь таку велику біду, яка насувається на Україну. Більше того, з'являються історії про так званих "мовних інспекторів", яких насправді не існує та інші "страшилки"", - наголосив Кремінь.

 

Він зазначив, що штраф може бути накладений лише в тому випадку, якщо на вимогу усунути порушення є відмова. Ба більше, таке порушення мають зафіксувати повторно протягом року. Лише тоді складають протокол, який можуть оскаржити у суді.

 

"Станом на сьогодні, мною як уповноваженим не накладено жодного штрафу, як і не зафіксовано жодного злісного порушника, який би вперто та системно порушував права громадян України", - розповів Кремінь.

 

Мовний омбудсмен наголосив, що вимоги щодо дотримання закону наразі виконуються.

 

Як повідомляла УМ, народні депутати від "Слуги народу" пропонують скасувати або відтермінувати штрафи за порушення закону про мову. Для цього вже зареєстрували 2 законопроєкти.

 

16 січня 2021 року вся сфера обслуговування, а також державні установи мають перейти на українську мову при спілкуванні з клієнтами й відвідувачами, хіба що ті попросять звертатися до них іншою мовою.