Кулеба та Сійярто відповіли чи існує на Закарпатті угорський сепаратизм

14:48, 27.01.2021
Кулеба та Сійярто відповіли чи існує на Закарпатті угорський сепаратизм

Дмитро Кулеба та Петер Сійярто в Києві.

Очільники МЗС України та Угорщини Дмитро Кулеба та  Петер Сійярто прокоментували ситуацію на Закарпатті. Зокрема, Дмитро Кулеба заявив, що не бачить підстав підозрювати "угорський сепаратизм" на Закарпатті. 

 

Як інформує УМ, свою думку щодо ситуації з угорцями у Закарпатській області Дмитро Кулеба висловив під час спільної пресконференції зі своїм угорським колегою Петером Сійярто.

 

"Немає жодних підстав говорити про "угорський сепаратизм". Також немає підстав вважати, що українська держава хоче завдати будь-якої шкоди українським угорцям Закарпаття", - зазначив міністр.

 

Він уточнив, що "ми є однією країною, одним суспільством і так буде завжди".

 

Кулеба вважає головними перешкодами для розвитку українсько-угорських відносин – емоції та підозри. "Ми окремо поговорили з Сійярто про це, і погодилися, що до українсько-угорських відносин потрібно підходити з гарячим серцем, але холодною головою", – пояснив глава МЗС України.

 

Кулеба категорично засудив будь-які прояви неповаги до угорської громади в Україні та вважає неприйнятною будь-яку антиукраїнську риторику.


Глава МЗС Угорщини також запевнив, що наміру сепаратизму зі сторони угорців Закарпаття не існує.


"Звинувачення, пов'язані з сепаратизмом, не мають жодного сенсу", - заявив Сійярто.

 

Як повідомляла УМ, перед візитом Петера Сійярто у МЗС запевнили, що "диктувати свої умови" у Києві ніхто не буде. Україна хоче рухатись вперед у відносинах з Угорщиною

 

26 жовтня, до МЗС України запросили посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто для вручення йому ноти протесту. Також Україна заборонила в’їзд двом угорським високопосадовцям.

 

25 жовтня – у день голосування на місцевих виборах в Україні – глава МЗС Угорщини Петер Сійярто поширив заклик до українських угорців голосувати за одну з партій, що бере участь у місцевих виборах на Закарпатті – КМКС (Товариство угорської культури Закарпаття), а також закликав підтримати на виборах мера Берегового чинного міського голову, представника угорської громади Золтана Бабяка.

 

Сійярто також повідомив, що жителі Закарпаття, які перебувають на території Угорщини, можуть у винятковому порядку поїхати в Україну для голосування і повернутися назад без зобов'язання проходити 14-денний карантин.

 

20 жовтня в МЗС України застерегли угорських посадовців від політичної агітації під час поїздок у Закарпатську область та звернулися до правоохоронних органів з проханням "дати оцінку" таким їхнім діям. 

 

Раніше на Закарпатті контррозвідка СБУ викрила сепаратистів, які збирали підписи за повернення регіону до Угорщини.

 

Згодом Кулеба запросив Сійярто до Києва, щоб обговорити проблеми.

 

Нагадаємо, стосунки України та Угорщини почали псуватися після скандалу з видачею угорських паспортів українцям на Закарпатті, який розгорівся у вересні 2018 року