Сійярто не диктував свої умови в Києві: Кулеба зустрівся з очільником МЗС Угорщини

12:53, 27.01.2021
Сійярто не диктував свої умови в Києві: Кулеба зустрівся з очільником МЗС Угорщини

Перед візитом Петера Сійярто у МЗС запевнили, що "диктувати свої умови" у Києві ніхто не буде.

В Україну з офіційним візитом 27 січня прибув міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. Очільники МЗС України та Угорщини домовилися налагоджувати відносини між країнами.

 

Кулеба заявив, що Сійярто висловив готовність відновити конструктивний діалог на тлі загострення стосунків між країнами наприкінці 2020 року.

 

Кулеба та Сійярто домовилися, що найближчим часом відбудеться засідання україно-угорської робочої групи з питань освіти, а також проведуть онлайн бізнес-форум між підприємцями України та Угорщини.

 

Кулеба зауважив, що Угорщина вчергове підкреслила, що підтримує суверенітет та територіальну цілісність України, а також наш вступ до ЄС. Водночас Україна подякувала Угорщині та особисто міністру МЗС за сприяння отримання вакцини проти COVID-19 Україні.

 

"Сьогодні ми говорили як партнери та друзі, які хочуть розв'язувати проблеми, а не створювати нові",  - сказав Кулеба.

 

Кулеба зазначив, що розмова з Сійярто була конструктивною та предметною. На думку Кулеби, ж лише одна перешкода для розвитку українсько-угорських відносин – це підозри та емоції.

 

Сійярто переконаний, що сьогоднішня зустріч зможе зупинити погіршення відносин між Україною та Угорщиною. Він додав, що угорці на Закарпатті можуть об'єднати країни.

 

"Ми завжди підтримували вашу інтеграцію та суверенітет. І тому всі звинувачення, які пов'язані із сепаратизмом, не мають жодного сенсу", -  підкреслив угорський міністр закордонних справ.

 

Дипломат наголосив, що для його країни дуже важливі угорці Закарпаття та їх підтримка. За словами міністра, Угорщина вірить, що при підтримці нацменшин покращує стосунки між країнами.

 

"Закарпаття повинно стати історією успіху. Ми готові далі розвивати та поширювати цю історію успіху", - наголосив міністр.

 

Крім того, очільник МЗС наголосив, що Угорщина підтримує суверенітет та інтеграцію України, тому звинувачення, пов'язані із сепаратизмом, не мають жодного сенсу. Дипломат зізнався, що з Кулебою вони розмовляли дуже щиро та поділились тим, що викликає негативні емоції.

 

"Потрібно зробити все, щоб виключити радикальні елементи з наших відносин. І тому я попросив колегу (Кулебу – 24 канал) розпочати спільну роботу щодо закону про мову, який викликав певне напруження у наших відносинах", – додав Сійярто.

 

Дипломати домовились, що невдовзі відбудеться засідання україно-угорської робочої групи з питань освіти.

 

Сійярто впевнений, що сьогоднішня зустріч принесе результати, а стосунки України та Угорщини повернуть в хороший напрямок.

 

За словами Сійярто, вже підготували проєкт модернізації моста через Тису у Загоні, також угорці хочуть відкрити новий прикордонний пункт. Надати кредит на 50 мільйонів євро для будівництва доріг на Закарпатті. Раніше надали гранти на 34 тисячі проєктів. Продовжити автостради М-3 та М-31 до кордону з Україною. Прийняти участь у розбудові структур з українського боку.

 

Додамо, що перед візитом Петера Сійярто у МЗС запевнили, що "диктувати свої умови" у Києві ніхто не буде. Україна хоче рухатись вперед у відносинах з Угорщиною, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі одного з українських телеканалів.

 

Міністр наголосив, що чекає від Сійярто конкретних дій та настроїв. Зокрема, щодо подальшого руху у двосторонніх відносинах.

 

"Ніхто не повинен думати, що можна приїхати в Київ і диктувати умови", - додав дипломат.

 

Як повідомляла УМ, у понеділок, 26 жовтня, до МЗС України запросили посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто для вручення йому ноти протесту. Також Україна заборонила в’їзд двом угорським високопосадовцям.

 

25 жовтня – у день голосування на місцевих виборах в Україні – глава МЗС Угорщини Петер Сійярто поширив заклик до українських угорців голосувати за одну з партій, що бере участь у місцевих виборах на Закарпатті – КМКС (Товариство угорської культури Закарпаття), а також закликав підтримати на виборах мера Берегового чинного міського голову, представника угорської громади Золтана Бабяка.

 

Сійярто також повідомив, що жителі Закарпаття, які перебувають на території Угорщини, можуть у винятковому порядку поїхати в Україну для голосування і повернутися назад без зобов'язання проходити 14-денний карантин.

 

20 жовтня в МЗС України застерегли угорських посадовців від політичної агітації під час поїздок у Закарпатську область та звернулися до правоохоронних органів з проханням "дати оцінку" таким їхнім діям. 

 

Раніше на Закарпатті контррозвідка СБУ викрила сепаратистів, які збирали підписи за повернення регіону до Угорщини.

 

Нагадаємо, стосунки України та Угорщини почали псуватися після скандалу з видачею угорських паспортів українцям на Закарпатті, який розгорівся у вересні 2018 року