Медведчук не має повноважень від держави щодо повернення в’язнів ОРДЛО – Кравчук

09:59, 17.01.2021
Медведчук не має повноважень від держави щодо повернення в’язнів ОРДЛО – Кравчук

В’язнів, яких збираються передати українській владі угруповання «ДНР» і «ЛНР», зустрінуть виключно уповноважені державні органи.

Представник України в ТКГ, перший президент України Леонід Кравчук різко засудив заяву угруповань «ДНР» і «ЛНР» про так зване «посередництво» лідера ОПЗЖ, кума Путіна Віктора Медведчука в передачі українській владі групи утримуваних в’язнів до Водохреща.

 

На його думку такі заяви й дії є порушенням міжнародних домовленостей щодо врегулювання на окупованій частині Донбасу.

 

Як повідомляє Україна молода, відповідну заяву Кравчук зробив після того, як напередодні, в суботу, сепаратисти ОРДЛО повідомили, що вирішили «в односторонньому порядку» передати владі України деяких ув’язнених.

 

За їхніми словами, йдеться про групу жінок, літніх і важко хворих осіб, у яких російські гібридні сили не бачать загрози для себе. При цьому, бойовики наполягали, що передача має відбутися «за посередництва Віктора Медведчука», про що вони повідомили його листом ще 15 січня.

 

Тоді як Леонід Макарович наголошує, що перемовини щодо обміну та повернення утримуваних осіб ведуться виключно на рівні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі, а не між приватними особами (маючи на увазі Медведчука).

 

Тож перший президент України вважає, що заяви бойовиків та дії Медведчука є спробою ухилення від виконання міжнародних домовленостей на вищому державному рівні та зобов’язань, які взяла на себе Росія, як сторона конфлікту.

 

«Ми не можемо не вітати повернення наших громадян на територію, підконтрольну урядові України. Проте я, як голова делегації, хочу зазначити: приватні особи не мають повноважень втручатися в питання міждержавного та міжнародного врегулювання збройних конфліктів. Мені важко пригадати прецедент, коли невизнана юридична особа передає громадян держави певній фізичній особі», – наголосив пан Кравчук.

 

Леонід Макарович також наголошує: «Повернення громадян України буде здійснено згідно з нормами міжнародного права та українського законодавства. Усі перемови і процедури щодо повернення утримуваних російською стороною конфлікту громадян України здійснюють уповноважені державні органи України в рамках політичних угод, ухвалених у «нормандському форматі».

 

Згодом речник української делегації в ТКГ Олексій Арестович додав, що в’язнів, яких збираються передати українській владі угруповання «ДНР» і «ЛНР», зустрінуть уповноважені державні органи, а не анонсований представниками угруповань проросійський діяч Віктор Медведчук.

 

За його словами, поверненням громадян України будь-звідки займаються тільки уповноважені державні органи України, а взаємодія з Росією, яка є державою-окупантом, здійснюється відповідно до норм міжнародного права і українського законодавства, в рамках домовленостей, досягнених у «нормандському форматі».

 

Арестович також повідомив, що спецслужби України перевірять осіб, яких «маріонеткові органи» обох угруповань готують до передачі. А заяву сепаратистів про посередництво кума Путіна – Медведчука, речник української делегації у ТКГ вважає спробою тиску Росії на українську сторону переговорів і елементом масштабної кампанії тиску Кремля на політичне керівництво і народ України.

 

На його думку, ще одним елементом цієї кампанії тиску є й «інформаційне маніпулювання» темою російської вакцини проти COVID-19, яке здійснюється через того ж Медведчука.

 

«Нагадуємо, що ні родацькі зв’язки, ні статус народного депутата не є підставою для маніпулювання статусом «громадянина України», а тим більше примусовим переміщенням наших громадян будь-куди, в фактичній взаємодії з державною владою країни-окупанта», – написав речник Арестович і додав, що всі спроби тиску на Україну «марні».

 

«Правоохоронні органи України винесуть свою оцінку таких спроб, а політичне керівництво держави – свою», – додав він.

 

Цікаво, що Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що вітає наміри передати Києву полонених: «Висловлюю свою готовність сприяти поверненню наших громадян про яких йшла мова у вищезгаданій заяві, а також робити наступні кроки для продовження процесу взаємного звільнення громадян без будь-якого посередництва».

 

Нагадаємо, що Росія і її гібридні сили на окупованій частині Донбасу неодноразово  надавали Медведчуку підкреслену роль при обмінах утримуваними чи передачі їх владі України з метою поліпшити сприйняття цього діяча і зміцнити його проросійські позиції в Україні.

 

За часів президентства Петра Порошенка Віктор Медведчук входив у гуманітарну підгрупу ТКГ та займався обміном полонених. Водночас вже тоді його заяви суперечили офіційній позиції держави. 

 

З весни 2018 року Медведчук фактично перестав брати участь у засіданнях ТКГ. Ще через рік, перед виборами, тодішній президент Порошенко доручив СБУ "перевірити доцільність подальшого використання пана Медведчука в форматі гуманітарної групи для звільнення заручників, якщо його функціонування є неефективним".