«Слуги народу» знову атакують мовний закон - Кремінь

14:13, 22.12.2020
«Слуги народу» знову атакують мовний закон - Кремінь

За словами Уповноваженого, це вже далеко не перша спроба атаки на мовний закон.

Майже 30 нардепів зі "Слуги народу" зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт про скасування штрафів за недотримання мовного законодавства. Одним з авторів законопроєкту є Максим Бужанський. На його думку, працівники сфери послуг мають право надавати послуги тією мовою, якою вони хочуть.

 

Законопроєкт №4528 з'явився на сайті Верховної Ради.

 

Авторами закону є 28 нардепів партії "Слуга народу". Серед них: Олександр Дубінський, Данило Гетманцев, Олександр Качура, Євгеній Брагар.

 

Сам Бужанський у своєму телеграм-каналі написав, що давно збирався подати цей проєкт закону, але не хотів давати приводи для протестів перед ухваленням бюджету.

 

"З 16 січня набирає чинності норма закону про мову, згідно з якою вся сфера обслуговування, весь бізнес має працювати державною мовою, інакше штраф. Не маленький, до речі, до 6800 гривень. Це абсурд, бізнес зобов'язаний тільки платити податки й нічого більше, інші – регулюють ринок", - заявив Бужанський.

 

Він додав, що не хоче нічого міняти частинами у законі, бо він "весь кривий". Також Бужанський запропонував "просто скасувати ці штрафи".

 

На думку Бужанського, працівники сфери послуг мають право надавати послуги тією мовою, якою вони хочуть.

 

"Не треба розповідати перукарям, якою мовою їм стригти, і шиномонтажникам, якою мовою міняти колесо. Вони заплатили податки, і більше нічим нікому не зобов'язані, крім своїх сімей", - переконаний нардеп.

 

На думку уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня, зареєстрований  законопроєкт «Слуг народу» – це чергова атака на мовний закон.

 

«У законопроєкті (№4528) йдеться про внесення змін до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у частині скасування штрафів за відмову обслуговувати державною мовою», - сказав він в ефірі «4 каналу»

 

За словами Уповноваженого, це вже далеко не перша спроба атаки на мовний закон. «І ці дії не мають нічого спільного із розвитком, з підвищенням статусу і ролі української мови в суспільстві. Та й взагалі, як на мене, парламент зараз мав би займатися боротьбою з пандемією, економічними питаннями, безпековою сферою, а не вкотре піднімати питання, які розколюють суспільство», - наголосив Уповноважений.

 

«Мовний закон найближчі роки взагалі чіпати не варто. Сподіваюсь, що цей законопроєкт не буде мати перспективи ні в комітеті, ні у парламентській залі», - підкреслив Тарас Кремінь.

 

Як повідомляла УМ, народний депутат від «Європейської Солідарності» Володимир В’ятрович обурений тим, що «слуги народу» зареєстрували законопроект, яким хочуть зробити порушення чинного закону про державну мову безкарним.

 

Верховна Рада ухвалила Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" 25 квітня 2019 року. Його статті впроваджуються в дію поетапно. Переважна більшість його норм набула чинності з 16 липня 2019 року.  Як раніше наголошував Тарас Кремінь: наступний етап - 16 січня 2021 року.

 

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь нагадує представникам бізнесу, що сфера обслуговування має перейти на українську мову після 16 січня 2021 року, як це передбачено статтею 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 

При цьому, мовний омбудсмен вважає, що штрафи за порушення мовного законодавства не стільки завдаватимуть матеріальних збитків бізнесу, скільки впливатимуть на його репутацію.