Дороги рятують життя: Зеленський про «Велике будівництво» під час пандемії

11:29, 20.12.2020
Дороги рятують життя: Зеленський про «Велике будівництво» під час пандемії

Володимир Зеленський регулярно робить селфі на об'єктах "Великого будівництва". (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський виправдовує використання мільярдів гривень із Фонду боротьби з COVID-19 тим, що інфраструктура дуже важлива у боротьбі із пандемією, бо «швидкі почали добиратись до хворих швидко».

 

Як повідомляє Україна молода, про це Зеленський заявив у інтерв’ю для The New York Times, оприлюднене Офісом президента в неділю.

 

"Багато звинувачень на мою адресу, мовляв, під час пандемії я приділяв багато часу інфраструктурі. Зараз люди побачили, що наші швидкі почали добиратися до хворих швидко", - стверджує глава держави.

 

На його думку, також дороги нібито дозволили пожежним машинам оперативно добиратись до місць займання, зокрема під час лісових пожеж на Луганщині.

 

"А зараз не за добу можна доїхати, а з'явилася можливість добиратися за хвилини. Коли гасили пожежі, ми зберегли величезну кількість життів. Зараз ми бачимо, що інфраструктура важлива. Ми вже зробили, й це підтверджено, чотири тисячі кілометрів доріг у цьому році, що перевищує загальну кількість кілометрів доріг, зроблених за попередні 10 років. За рік зробили в 10 разів більше, ніж за десять років у сумі. Це, я вважаю, правильний крок. Скажу чесно, я цим дуже пишаюся, вважаю, що тут усі ми спрацювали", – переконаний Зеленський.

 

За його словами, в України є шанс за чотири-п'ять років побудувати всі інфраструктурні вузли.

 

Окремою темою президент виділив будівництво сполучення з окупованими територіями:

 

"Туди теж тепер добираються гуманітарні вантажі як з України, так і від Червоного Хреста. Там ми просто побудували мости, відкривали КПВВ – контрольно-пропускні пункти, цього не було. Те саме зробили на території, що прилягає до окупованого росіянами півострова Крим. Там теж відкрили сучасні КПВВ, люди приїжджають, вони можуть там отримати всі адміністративні, фінансові послуги, відпочити, прийняти душ".

 

Президент вважає, що інфраструктуру, зокрема й дороги, необхідно робити, бо «це вітрина» для тих, хто хоче інвестувати в Україну.

 

Зазначимо, що у липні Міністерство охорони здоров'я повідомляло про те, що 67% «швидких» не приїжджають на виклики вчасно. Серед причин затримок вони називали те, що водії на дорогах не пропускають автівки екстреної допомоги, та незадовільний стан понад тисячі карет «швидкої». Про якість доріг тоді не говорили.

 

Нагадаємо, що йдеться про проєкт «Велике будівництво» - спільний проєкт президента та уряду, який передбачає спорудження доріг та інфраструктурних об’єктів по всій країні. Загалом у межах програми «Велике будівництво» капітально реконструюється чи будується з нуля близько 600 об’єктів. З наступного року Зеленський анонсував будівництво нових мостів, які «мають привести до туристичних магнітів».

 

Як тільки почалася епідемія коронавірусу, уряд створив Фонд боротьби з COVID-19. Станом на 2 грудня з 74,9 млрд грн COVID-фонду вже витратили 42,3 млрд грн (64% виділених коштів).

 

З цієї суми на охорону здоров’я виділили 18,5 млрд, із яких уже витратили 9,3 млрд грн. А от 32,4 млрд грн виділили на стимулювання економіки. Зокрема використали 20,8 млрд грн — майже всі кошти спрямували на будівництво, реконструкцію та ремонт автодоріг. А 2,7 млрд грн виділили на забезпечення правопорядку (2,5 млрд грн із них уже витратили).

 

Як повідомляла "УМ", розрекламоване владою «Велике будівництво» не відповідає дійсності, а сумнівні тендери й недобудови ріжуть око, переконують посвячені у цифри і факти.
 
Колишній радник голови Офісу президента і колишній міністр фінансів Ігор Уманський закидає керівництву держави втрату адекватного сприйняття реальності, а також безпрецедентний рівень зростання корупції в контексті проєкту Зеленського «Велике будівництво».
 
Народні депутати фракції "Європейська солідарність" звернулися до НАБУ з вимогою розслідувати нецільове використання керівництвом держави коштів коронавірусного фонду.