Мер Харкова Геннадій Кернес помер від коронавірусу в Берліні

10:05, 17.12.2020
Мер Харкова Геннадій Кернес помер від коронавірусу в Берліні

Про інфікування коронавірусом Кернеса стало відомим на початку вересня.

Мер Харкова Геннадій Кернес помер уночі проти 17 грудня в берлінській клінці "Шаріте". До цього моменту він тривалий час перебував на лікуванні за кордоном, зокрема боровся з коронавірусом. Кернесу був 61 рік.


Як інформує УМ, про смерть Кернеса, повідомив його друг бізнесмен Павло Фукс у телеграмі. За його словами, причиною смерті харківського міського голови стали наслідки коронавірусної хвороби.

 

"Вночі зупинилося величезне добре серце мого найкращого друга Геннадія Кернеса. Наслідки коронавірусної інфекції дали серйозні ускладнення на роботу життєво важливих органів і систем його організму. Вічна пам'ять тобі, мій друже", - написав Фукс.


Смерть Геннадія Кернеса також підтвердили його дружина Оксана Гайсинська та секретар Харківської міськради Ігор Терехов. За словами останнього, поки нічого не відомо ні про день похорону, ні про місце поховання – це питання мають вирішити упродовж найближчих годин.

 

 

Про інфікування коронавірусом Кернеса стало відомим на початку вересня. За деякий час його госпіталізували. І відтоді він перебував на лікуванні. Але навіть попри це, політик переміг на виборах мера Харкова. І 9 грудня заочно склав присягу, тобто на сесії міськради його не було.

 

11 грудня стало відомим про те, що стан здоров’я Кернеса значно погіршився і йому довелося перейти на повний діаліз через відмову двох нирок.

 

Кернес не з'являвся на публіці з кінця серпня 2020 року.

 

У вересні 2020 року в мера Харкова підтвердили коронавірус і двостороннє запалення легенів.

 

Спершу Кернес лікувався в Харкові, а згодом його перевезли до німецької клініки "Шаріте".

 

На початку жовтня 2020 року бізнесмен і товариш мера Харкова Павло Фукс повідомив, що той отримав негативний тест на коронавірус. Проте кілька місяців потому Кернес все не повертався в Україну.

 

Тим часом в Україні 25 жовтня відбулися місцеві вибори, на яких Кернеса втретє обрали міським головою Харкова.

 

На початку листопада у Кернеса пообіцяли, що чиновник повернеться до Харкова до 20 грудня та особисто проведе сесію міськради. Після цієї заяви 9 грудня міськрада провела засідання без Кернеса, на якому секретарем міськради обрали заступника мера Ігоря Терехова.

 

Кернес народився у Харкові у 1959 році. В юності навчався у ПТУ №14 на спеціальності "кресляр-конструктор". Політик також закінчив Національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого на юриста. Диплом магістра отримав у Харківському державному економічному університеті.

 

У 70-тих роках працював слюсарем на заводі "Світло шахтаря" у Харкові. Згодом продовжував роботу на різних підприємствах, а у 1992 році очолив підприємство "Акцептор".

 

Потім кар'єра Кернеса пішла догори. На початку 2000 років чоловік отримав посаду першого заступника директора Харківської філії дочірньої компанії "Торговий дім "Газ Україна". Протягом 2001 – 2006 років був президентом акціонерного товариства відкритого типу з іноземними інвестиціями "НПК-ХОЛДІНГ".

 

Кернес серйозно зайнявся політикою після 2006 року, хоча був депутатом Харківської міськради у 2006 році.
Так, вже у 2006 році чоловік отримав посаду секретаря міської ради та очолив виборчу кампанію кандидата на посаду місцевого мера Михайла Добкіна.

 

У 2010 році Кернеса обрали мером Харкова. Того ж року політик очолив харківський осередок партії регіонів.
У 2015 році Кернес знову переміг на мерських виборах, у першому турі.

 

Третю перемогу політик отримав на місцевих виборах у 2020 році.

 

У квітні 2014 року на Кернеса скоїли замах — вистрелили під час велопрогулянки. Тоді політика перевезли до ізраїльської клініки, де він пройшов реабілітацію. Однак чоловік так і не зміг встати з інвалідного візка.

 

Кернес на візку

 

До речі, замовника та виконавця замаху досі не знайшли.

 

Першу дружину Кернеса звали Оксана Василенко. Подружжя одружилось у 1982 році. Тоді ж у них народився син Кирило. Однак вже через 3 роки пара розлучилась.

 

Потім Кернес жив у цивільному шлюбі з Галиною Приваловою, яка також народила йому сина Данила.


У 2000-х Кернес одружився з Оксаною Гайсинською. До речі, це донька колишнього заступника Генерального прокурора України Юрія Гайсинського. Однак протягом останніх років Кернес стверджував, що не одружений, а з Гайсинською має вільні стосунки.

 

Кернес із дружиною Оксаною Гайсинською

 

На сайті Харківської міської ради було зазначено, що Кернес виховує трьох дітей. Однак у декларації цієї інформації політик не вказав.

 

Діти Кернеса

 

Кернес був доволі гучним політиком та часто потрапляв у скандали.

 

Наприклад, у 2016 році Генпрокуратура та Служба безпеки обшукали приміщення, що належать Кернесу. Тоді відкрили кримінальну справу щодо організації схеми розкрадання 654 гектарів землі Харкова на суму 4 мільярди гривень.

 

У лютому 2019 року Кернес відмовився надавати слово представникам громадськості, які були обурені підвищенням тарифів на проїзд у громадському транспорті. Тоді мер Харкова назвав їх "буйно-гучними дебілами".
 


У декларації Кернес майже не вказував статків. Політик декларував, що не має власного житла та запевняв, що орендує невеликі приміщення. Проте мер зауважив, що володіє 11 годинниками відомих брендів.

 

Відповідно до декларації, у 2019 році Кернес заробив 1,1 мільйона гривень на посаді мера, ще 18,9 мільйона гривень отримав від дивідендів компанії "Фінекс-Капітал".

 

Крім того, чиновник зберігав готівкою 64 мільйони гривень, а на депозитах у нього розміщено близько 17 мільйонів гривень та 17 тисяч доларів. Також чоловік мав акції "Харківобленерго", ПрАТ "Харківенергозбут", а також 7000 інвестиційних сертифікатів ТОВ "Компанія з управління активами" Фінекс-Капітал". Загальна вартість яких становила 7 мільйонів гривень.

 

Проте журналісти-розслідувачі дослідили, що Кернес ніколи не зазначав у декларації цивільну дружину Гайсинську. Однак жінка мала чималі статки. Наприклад, володіла цілим автопарком автомобілів: Bentley brooklands, Rolls-royce ghost, BMW X-6, Audi A8. Також Гайсинська мала одну квартиру у Києві та 2 – у Харкові.