Україна не збирається політично воювати: Кулеба про конфлікт з Угорщиною

11:24, 07.12.2020
Україна не збирається політично воювати: Кулеба про конфлікт з Угорщиною

І Угорщина, і Україна дуже травмовані своєю історією, тому відбувається зіткнення інтересів.

В останні роки Угорщина дуже амбітно себе поводить не лише у відносинах з Україною, але і з низкою інших країн. Однак вона має поважати національне законодавство і національні інтереси нашої держави.

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба намагається розв'язати конфлікт між державами, сказав в інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

 

За його словами, Україні необхідно мати добрі стосунки з Угорщиною, адже: це важлива країна-сусід у Центральній Європі, і ми теж частина цього простору, з сусідами треба мати добрі стосунки.

 

По-друге, це держава-член НАТО, і ми хотіли б нормально взаємодіяти з Угорщиною в питанні євроатлантичної інтеграції. По-третє, це держава-член Євросоюзу, позиція якої нам теж важлива.

 

"Але розв'язувати ці питання, наявні проблеми і будувати амбітне майбутнє можна за 2-х умов: коли обидві сторони поважають законодавство і національні інтереси одна одної", – наголосив Кулеба. Ніхто не налаштований політично воювати з Угорщиною", - заявив він.

 

Кулеба пояснив, що і Угорщина, і Україна дуже травмовані своєю історією, тому відбувається зіткнення інтересів.

 

"Країни дуже болісно ставляться до будь-яких питань, коли історія проривається в сучасне, або ще й намагається диктувати майбутнє", – зазначив він.

 

Міністр також додав, що за жодним об'єктивним показником немає передумов для того, щоб політичний статус кво в Закарпатській області якось змінився.

 

Як повідомляла УМ, раніше Україна заборонила в’їзд двом угорським високопосадовцям.

 

25 жовтня – у день голосування на місцевих виборах в Україні – глава МЗС Угорщини Петер Сійярто поширив заклик до українських угорців голосувати за одну з партій, що бере участь у місцевих виборах на Закарпатті – КМКС (Товариство угорської культури Закарпаття), а також закликав підтримати на виборах мера Берегового чинного міського голову, представника угорської громади Золтана Бабяка.

 

Річ у тім, що Виборчий кодекс України забороняє іноземцям агітувати на виборах.

 

В Угорщині таким вчинком обурились. В МЗС країни навіть заявили, що Україна може забути про підтримку Угорщини на шляху до євроатлантичної інтеграції.