Обшуки на Закарпатті: НАТО не буде посередником між Будапештом і Києвом

20:51, 02.12.2020
Обшуки на Закарпатті: НАТО не буде посередником між Будапештом і Києвом

Угорщина роками маркувала Закарпаття своїми символами. На знімку: орел-турул, як символ військової могутності Угорщини встановлений в Ужгороді і Мукачеві.

Північноатлантичний альянс не буде посередником для вирішення суперечки між Угорщиною і Україною через обшуки СБУ на Закарпатті, в ході яких була виявлена сепаратистська література про «Велику Угорщину».

 

Як передає Україна молода, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час брифінгу за підсумками засідання глав МЗС країн Альянсу в середу.

 

Зокрема, генсек НАТО відреагував на нове загострення відносин між Україною та Угорщиною, заявивши, що обидві країни повинні вирішити конфлікт у двосторонньому порядку.

 

Пан Столтенберг не став розкривати деталей засідання, на якому глава МЗС Угорщини підняв питання обшуків СБУ на Закарпатті.

 

Утім, не виключив можливість посередництва НАТО для вирішення суперечки: «Добре відомо, що між Угорщиною та Україною є двостороння суперечка, і я сподіваюсь, що обидві країни зможуть вирішити цей двосторонній спір».

 

Генсек Альянсу відзначив, що попри суперечку між країнами Альянс може продовжувати зміцнювати партнерство з Україною, надаючи їй свою підтримку.

 

"Сьогоднішнє засідання якраз це демонструє", - сказав Столтенберг.

 

Цікаво, що у засіданні, присвяченому безпеці в Чорноморському регіоні, брав участь міністр МЗС України Дмитро Кулеба.

 

Як повідомляла «УМ», 30 листопада СБУ провела обшуки у організаціях угорської громади Закарпаття та у одного з її лідерів, фактично звинувативши їх у підтримці сепаратизму.

 

Будапешт відразу відреагував, заявивши протест МЗС України та викликавши посла України в Угорщині.

 

1 грудня на тлі нового витка напруги між Україною та Угорщиною до українського МЗС викликали угорського посла Іштвана Ійдярто.

 

Після цього офіційний Будапешт поскаржився на Київ до ОБСЄ та НАТО. 

 

Також днями на Закарпатті днями виник скандал: після складання присяги депутати Сюртівської ОТГ замість українського, виконали гімн Угорщини.