Обшуки на Закарпатті: Угорщина звернулася до ОБСЄ та НАТО

10:31, 02.12.2020
Обшуки на Закарпатті: Угорщина звернулася до ОБСЄ та НАТО

МЗС Угорщини має намір ініціювати консультації щодо подальшого блокування членства України в НАТО.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто провів телефонну розмову з керівником місії ОБСЄ Гентом Чака. Сійярто просив направити спецмісію організації на Закарпаття - через обшуки у представників угорських нацменшин.

 

Як інформує УМ, про це чиновник повідомив в Facebook.

 

"Я поговорив телефоном зі своїм другом Гентом Чака, міністром закордонних справ Албанії, який зараз також головує в ОБСЄ. Я попросив його надіслати спеціальну місію спостерігачів ОБСЄ в Україну на Закарпатті для розслідування вчорашніх образ на адресу угорської громади", - написав Сійярто.
 

Він підкреслив, що спостерігачі ОБСЄ будуть проінформовані про те, що сталося і зв'яжуться з представниками угорців Закарпаття.

 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто також проінформував представників країн НАТО про ситуацію з обшуками в угорських нацменшин на Закарпатті. На думку глави МЗС, це неприйнятно для країни, що хоче стати членом Північноатлантичного альянсу.

 

На думку угорського урядовця, обшуки СБУ в одному з благодійних фондів свідчать про те, що офіційний Київ дотримується політики залякування угорців.

 

"Це, очевидно, скандал і неприйнятно в XXI столітті. Особливо з боку країни, яка говорить, що хоче стати ближче до НАТО", - сказав міністр.

 

Сійярто попросив членів Північноатлантичного альянсу не тиснути на Угорщину, аби вона не накладала вето на проведення засідань Україна – НАТО. Глава МЗС також підніме питання Закарпаття на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 7 грудня.

 

Як повідомляла УМ, раніше Україна заборонила в’їзд двом угорським високопосадовцям.

 

25 жовтня – у день голосування на місцевих виборах в Україні – глава МЗС Угорщини Петер Сійярто поширив заклик до українських угорців голосувати за одну з партій, що бере участь у місцевих виборах на Закарпатті – КМКС (Товариство угорської культури Закарпаття), а також закликав підтримати на виборах мера Берегового чинного міського голову, представника угорської громади Золтана Бабяка.

 

Річ у тім, що Виборчий кодекс України забороняє іноземцям агітувати на виборах.

 

В Угорщині таким вчинком обурились. В МЗС країни навіть заявили, що Україна може забути про підтримку Угорщини на шляху до євроатлантичної інтеграції.