Зеленський знав про підготовку рішення КСУ і нічого не зробив – Богдан

10:01, 04.11.2020
Зеленський знав про підготовку рішення КСУ і нічого не зробив – Богдан

З балкону офісу Андрія Богдана видно будівлю КСУ (ліворуч).

Колишній голова Офісу президента Андрій Богдан закидає президентові Володимиру Зеленському відсутність належної реакції на підготовку скандального рішення КСУ щодо антикорупційних положень, що й призвело до конституційної кризи.

 

Мовляв, про ці наміри окремих суддів Конституційного суду чудово знало оточення Зеленського і мало попередити про це главу держави.

 

Як інформує «Україна молода», про це пан Богдан заявив у інтерв’ю «Українській правді».

 

«Президент же заявляє, що це диверсія проти України, так? Так диверсія проти України – це злочин. Тобто в тебе є спецслужби, які точно тебе інформували, що готується такий злочин. Яка твоя була реакція? Ніякої. Яка робота проводилася? Ніякої. Це ж кримінальна стаття, якщо ти знаєш про підготовку злочину і не реагуєш. Правильно? Тобто треба реагувати було в той час, коли ти вже довів до того, що мовчиш і робиш вигляд, що все нормально, і таким чином даєш сигнал, що ти не проти. Публічно навіть», - обурюється колишній керманич президентського офісу на Банковій.  

 

Пан  Богдан стверджує, що про підготовку відповідного рішення мав знати представник президента в КС Федір Веніславський: «Він не міг не знати. Це його робота, він не міг не попередити про загрозу».

 

Окрім того, Богдан впевнений, що про таке рішення знали і в спецслужбах: "Це неможливо, не існує такого варіанту, щоб вони не доповіли".

 

Водночас колишній друг президента вважає, що рішення КС "протирічить логіці" та не має відповідного обгрунтування.

 

"Але лікувати хворобу розстрілом не варіант", – каже юрист про ініціативу Зеленського припинити повноваження суддів Конституційного суду.

 

На думку Богдана, ініціатива президента щодо розпуску КС може бути підставою для імпічменту, оскільки те, що він робить – це кримінальна стаття.

 

"Це може бути підставою для процедури імпічменту. Політично президент діє правильно. Але ти мав це розуміти, ти мав до цього готуватися, ти мав це робити завчасно", – наголошує колишній соратник президента.

 

Як повідомляла «УМ», президент Зеленський допускає розпуск Верховної Ради, якщо депутати не знайдуть вихід із конституційної кризи, для чого він пропонує звільнити всіх суддів Конституційного суду й оновити склад КС.

 

Водночас, Зеленський вважає найкращим виходом із конституційної кризи в Україні добровільну відставку суддів Конституційного суду.

 

Криза почалася після того, як 28 жовтня 2020 року КСУ офіційно скасував відповідальність за недостовірне декларування.

 

У НАЗК заявили, що судді КСУ ухвалили рішення у "справі про незаконне збагачення" у власних інтересах. Адже два судді, які голосували за скасування кримінальної відповідальності за неправдиві відомості про майновий стан, самі не задекларували мільйони.

 

Голова КСУ Олександр Тупицький вбачає в ініціативі Зеленського ознаки конституційного перевороту, бо президентські пропозиції прямо суперечать Конституції України.